Skip to content

1948 Kozarišče – Teta iz Beograda

21. 03. 2012

Za spomin materi se je Mica  slikala s svojo družino  v Beogradu, leta 1948.

Zame je to teta iz Beograda. Ime Marija oz. Mica, kot so jo klicali starejši, je v mojo zavest prišlo dosti kasneje. Če sem poštena, je v mojem spominu še vedno ostala kot teta iz Beograda.

Sama se tete iz Beograda  spomnim iz njenih poznejših let. Redno je hodila domov. Vsako leto si je v poletju vzela slab mesec časa, da ga je preživela v rodni hiši. Takrat je bila že vdova. Meni je ostala v spominu kot prijazna starejša gospa, ki je vedno imela čas za nas, otroke.

Ona je bila tista, ki je moje male prstke naučila kvačkati. In to ne z volno ali garnom kot je bilo običajno. Prve uspešne zanke sem naredila s kvačko in rafijo. Rafijo je teta prinesla s seboj iz Beograda, da bi na dopustu pletla torbice. To je bilo tisto leto v Beogradu sila nobel – hit. In ker je  imela med dopustom časa na pretek, je svoje znanje delila tudi z mano. In to precej uspešno. Še danes se ob pogledu na njeno sliko spomnim tudi na rafijo – ki je ne prej, ne kasneje nisem več držala v roki.

____________________________________________________________

Marija Ovsec (1911 – 26.11.1999),  poročena Rašević, je za moža vzela Vojina Raševića, po rodu Črnogorca, pri rosnih 16  letih. Spoznala ga je kar na domačem pragu, saj je kot financar služboval tudi v Kozariščah.

Z njim je odšla v svet. Mož je namreč po službeni dolžnosti večkrat zamenjal kraj bivanja. Selila sta se po različnih  krajih Jugoslavije.  Na koncu so pristali in ostali v Beogradu.

V zakonu sta se jima rodila dva sinova.

  • Prvorojeni Stanko je bil poročen z  Boženo. V zakonu sta se mu rodila dva otroka. Vojko najbrž še danes živi v Beogradu. Hči pa je po boljši kruh  odšla v Nemčijo, a žal tam tudi umrla.
  • Drugorojeni sin  Vlado se je tudi poročil, odšel  je v Nemčijo in tam  ostal. Ukvarjal se je z zlatarstvom. Nima potomcev.

____________________________________________________________

Materi za spomin od družine Rašević. Beograd 21. XI.1948

Slovarček:

  • ráfija = nesukano polipropilensko vezivo oz taka vlakna, ki se uporabljajo tudi za vezanje in pletenje
  • garen = prejica za vezenje

____________________________________________________________

Viri:

  • Marija Kandare
  • Ivanka Sterle

Kraj: Beograd
Datum: 21.11.1948
Avtor: neznan
Zbirka: Jože Ovsec
Skenirano: 25. 12. 2010
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: