Skip to content

1908 Iga vas – Razglednica

6. 05. 2012

Igavaški (igovškə) gostilničar Ivan Tomšič je založil razglednico svoje vasi. Razumljivo, da  je na dve od štirh slik uvrstil svojo znano furmansko gostilno. Birti so znali poskrbeti za svoje dobro ime.

Mlakar

Gornji dve sliki predstavljata dolgoletno furmansko  gostilno v Iga vasi (na razglednici je ime vasi zapisano še kot ena beseda). Danes gostilno vsi poznamo pod imenom “pri Magušarju”. Kamniti portal nad vrati še priča, da je bil v 19. stoletju lastnik gostilne Gregor Mlakar (GM 1842).  Gregor je imel tri sinove in poleg gostilne tudi mesnico (tam, kjer danes stoji Magušarjeva garaža). Sinovi so nosili prodajat meso prav tja do  Trsta (nwotrə u Trst).  Veliko denarja (soldov) so s tem zaslužili in domov prinesli, a velikokrat tudi vse do zadnjega zakvartali. Zato je bil njihov oče  primoran gostilno prodati Tomšiču, trgovcu iz Knežaka.

Tomšič

Ivan Tomšič je dal narediti napis nad vrata gostilne s svojim imenom. Ivan Tomšič je z ženo Rozalijo imel samo eno hči – Milo (Ljudmilo, r.1903).  Milo je l. 1929 vzel za ženo Anton Florjan Lipovac, po domače Magušar z Ravnic; to je vas s Kozjega vrha pri Prezidu. S seboj je k hiši prinesel tudi hišno ime Magušar, ki se gostilne drži še danes. Rodili so se jima trije otroci – hčerka Dana in Boža ter sin  Branko.

Lipovac

Branko Lipovac (r. 1930) je po ženo odšel v Žerovnico.  Vera, rojena Rok leta 1931, je samo 6 tednov po rojstvu sina postala vdova. Danes je že celih 43 let vdova in še vedno vztraja v moževi gostilni. In med pogovorom o tej sliki je še vedno postregla vse goste.

____________________________________________________________

 • Pred Magušarjevo, takrat Tomšičevo gostilno, je slikano veliko ljudi. Pred hišo zagotovo stoji tudi lastnik Tomšič z ženo, in skoraj zagotovo je poleg tudi hčerka Mila. Ivan je najbrž moški pred vrati, z vajvənco v roki. Katera ženska stoji poleg njega, žena ali kelnarca? Na vogalu gostilne sedi gospa s široko spetimi lasmi in razkošno oblečena, poleg stoji dekletce s klobučkom z velikimi krajci in v roki drži razkošno oblečeno punčko.
 • Na cesti stoji še precej ljudi. Podobe so zaradi zelo velike povečave zamegljene, pa kljub temu lahko vidimo, da je ženska med njimi v nedeljski opravi. Pokrita je z veliko, svetlo ruto in z razkošnim, svetlim gornjim delom oblačila ter temnimi rokavi in dolgim krilom. Moški v ospredju ima čez hlače zavezan predpasnik. Moški, ki stoji poleg voza z lesom, je v fraku s cilindrom na glavi.
 • V ozadju stoji Dubča hiša z bogato okrašenim gankom. Današnja podoba te hiše je povsem drugačna.
Fotograf se je postavil pred vaško lipo in napravil posnetek Tomšičeve gostilne še iz drugega zornega kota. Zadaj za gostilno se skriva prostor, kjer je  bila mesnica. Tudi tu naštejem vsaj sedem oseb. Na levi strani vhodnih vrat je na steni poštni nabiralnik, na desni pa je dolga klop, na kateri so lahko posedali gostilniški gostje in opazovali dogajanje po vasi in po glavni cesti, ki iz doline vodi v smeri Hrvaške.
Vera je povedala tudi o marsikateri əntrige zavoljo kelnar’c.
Na razglednico so uvrstili tudi tisto leto na novo zgrajeno ljudsko šolo, ki še danes, po 104 letih, služi svojemu prvotnemu namenu. Okolica šole je na sliki še povsem neurejena, brez ograje in drevja. Kasneje so pred šolo posadili dva kostanja, ki pa so ju pred nekaj leti že posekali.
Pogled na vas izpred šolskega poslopja. Levo stoji zgornja Dubča hiša, levo pa najprej Krepajeva, zadaj pa še Vidča in Hlepinava hiša. Na levi strani ceste, na konfinu počiva ženska postava.
Razglednica je z nagovorom Blagorodni gospod Ante Žagar namenjena dobremu družinskemu prijatelju, trgovcu iz Prezida. Ante je kasneje trgovino prodal in se odselil v Ljubljano. V prostorih njegove trgovina v Prezidu danes obratuje Merkatorjeva trgovina.

Slovarček:

 • vajvənca – lesena  pripomoček – zajemalka, podoben ogromni leseni žlici, z značilno obliko, za prekladanje žita. Na fotografijah iz začetka  prejšnjega stoletja sem že večkrat opazila, da ena od oseb, navadno gospodar ali gospodarica v rokah drži ta pripomoček. Sprašujem se, če je to mogoče zaščitni znak dobrega gospodarja???
 • əntriga –  take in drugačne nevšečnosti

____________________________________________________________

Vir:

 • Vera Lipovac

Kraj: Iga vas
Datum: 1908
Avtor: D. Žagar, fotograf, Prezid
Zbirka: Vera Lipovac – Magušarca
Skenirano: 2. 4. 2012
Oblika: razglednica

7 komentarjev leave one →
 1. 6. 05. 2012 15:09

  Wonderful post Janja ! Please translate the “Mlakar” paragraph for me.

  Gregor Mlakar, I think is my ancestor and also your husbands. Ciao in lp, Maria

 2. 6. 05. 2012 15:38

  “Zato je bil njihov oče primoran gostilno prodati Tomšiču, trgovcu iz Knežaka”

  Does Gospa Vera Lipovac know whether Ivan Tomsic was related to theTomsic family that used to live at Knežak 25 ?

  Ciao in lp,

  Maria

  This I visited my older slovene cousin Ludvig and he shared his many memories of growing up in Iga vas and Fara. I was surprised I knew many stories of our family he did not know.

 3. Anonimno permalink
  8. 05. 2012 19:44

  Nedavno sem v knjigi Slavka Malnarja Izgubljeno djetinjstvo brala o ljudeh v tej gostilni, kamor so se zatekli sorodniki iz Ravnic leta 1943 po vrnitvi iz taborišč Kampor na Rabu in Gonarsa. Opisuje življenje teh nesrečnih ljudi, ki se niso imeli kam vrniti, saj so bili njihovi domovi požgani, zato so iskali delo in prosili hrano tudi po Loški dolini. Slavko Malnar, ploden pisatelj, ki je ogromno napravil za ohranjanje svojega narečja, je povedal , da je kot otrok med vojno ostal nekaj časa v Igavasi in to tudi opisuje v knjigi.

Trackbacks

 1. 1933 Iga vas – Trgovina Mlakar « Stare slike
 2. 1900 Markovec – Lukovi dve je slikal fotograf Dragutin Žagar | Stare slike
 3. 1962 Iga vas – Čebelnjak | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: