Skip to content

1935 Rakek – Športni dan

20. 05. 2012

Na nogometni tekmi med NK Vrhnika in NK Javornik , ki je bila na Rakeku, je le malo gledalcev, a so le-ti v pražnjih oblačilih, zato lahko sklepamo, da je bila tekma v nedeljo na lep pomladni ali poletni dan. Končala se je z rezultatom 3:3.

V ozadju vidimo Ablerjevo hišo (Stražišar), desno od nje pa železniški most čez Postojnsko cesto.


____________________________________________________________

Od ustanovitve športnega društva 1926 do leta 1938 so športne igre potekale v »cegunci«, poleg Belletove opekarne (Alerjeva hiša). Leta 1938 je športno društvo od vaške skupnosti Dolenja vas kupilo parcelo v »kasarnah« in do leta 1939 zgradilo športno igrišče, kjer je poslej potekala vsa športna dejavnost Rakeka in okolice.

V letih 1945-1946 so kompleks športnih igrišč zasedle vojaške enote in pričele tam graditi vojaške objekte, zemljišče pa ogradile z žično ograjo. Lesene barake so tam stale že prej, po vojni so pričeli z zidavo. Nazadnje so naredili hangar. Strelišče je bilo takrat na Bezovski gmajni.

S tem je bil športnemu društvu odvzet edini objekt, ki so si ga športniki z velikim trudom sami zgradili. Z delom so prenehale vse športne sekcije, razen nogometne, kateri so dovolili trenirati in igrati tekme na igrišču znotraj vojaškega ozemlja. Pa še to le zato, ker je imel komandant rad nogomet.

Leta 1952 se je garnizon preselil in do prihoda novega v letu 1954 so bile v kasarnah samo straže, vendar na igrišču ni bilo mogoče organizirati nobenih tekem. Zatem so tekme spet lahko igrali do polovice leta 1956, ko se je garnizon ponovno odselil. Zaradi vseh teh težav se je športno društvo nazadnje odločilo, da bo zgradilo nov športni objekt na prostoru, kjer je še danes nogometno igrišče.

____________________________________________________________

Otroci in nekaj odraslih z zanimanjem spremlja tekmo za golom Javornika. To je bilo lahko tudi precej nevarno, ker gol nima mreže pa bi lahko žoga priletela tudi v kakšno glavo.V ozadju se vidi Kilovec, takrat poraščen le z nekaj drevesi, ker so tam včasih kosili. Ime je baje dobil zato, ker tam ni nič raslo. Mogoče je to veljalo za žita in poljske pridelke. Dan danes, ko ga nihče več ne kosi, je čisto poraščen. Rastejo predvsem borovci in grmovje. Za njegovim pobočjem pa je bila smučarska skakalnica.

Poleg na desni je še Delski most.

This slideshow requires JavaScript.

____________________________________________________________

Kraj: Rakek
Datum: 1935
Avtor: neznan
Zbirka: Peter Kovšca
Skenirano: 22. 3. 2012
Oblika: dve fotografiji

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: