Skip to content

1927 Dolenja vas – Balinamo

19. 05. 2012

Pri nas bomo zidali. Bajta je potrebna popravila – zamenjati bo treba nekaj špir, pa planke je treba popraviti in okna so tudi že bolj slaba. Malo bomo tudi dvignili hišo, da bo zgornji cimer prostornejši, družina raste in prostora spodaj ni več dovolj za vse.


____________________________________________________________

Mudi se za les; peska, maltnega, smo pa že navozili dovolj iz peščenka. Dobro, da imamo svoje vole in trugo, že tako je to delo hud martr – kopanje, sejanje, nalaganje. Vse na roke. Zato smo pesek tako skrbno ogradili, škoda je vsake lopate, ki bi se po nemarnem razsula.

Nekaj še dobre opeke, cajgla, smo dobili iz stare podrtije, očistili smo je stare malte in zdaj čaka lepo zložena na kupu. Samo, da se ne bi podrl, nič ga nismo podprli. Nekaj bo treba pa še dokupiti nove, v pocerkausko cejgenco bo treba ponjo s konji, pa še sosede bomo dobili, da bodo pomagali voziti… Ni hec tako delo, pa še za denar je zmeraj večja stiska.

Ampak danes je nedelja, Gospodov dan. Od maše smo šli na dva deci, zdaj, po južni pa malo balinamo. Človek se mora tudi malo poveseliti, kdo bo mislil samo na delo! Balinamo kar na dvorišču, z vse vasi so prišli možaki v nedeljskih gvantih.

____________________________________________________________

Gorkó je, večina je že brez reklcev, samo v lajbelčih ali celo le srajcah, a razoglav je le eden.
Kibicem pa ni vroče; če samo gledaš, se ne boš razgrel, za balinarje je pa druga.
Igra za igro, zdaj gre bolje enim, zdaj drugim – tako bo šlo do mraka. Potem pa domov, večerjat, molit in spat. Jutri bo treba pa spet delati…

 

Prispevek je napisala Milena Ožbolt.

Kraj: Dolenja vas – kup steklenih plošč, v katerem je tudi ta slika, je iz Dolenje vasi
Datum: 1927 – za eno od fotografij, ki so bile v istem kupu steklenih plošč kot ta fotografija, smo nesporno ugotovili, da je nastala 11.3.1927
Avtor: neznan
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 14. 4. 2012
Oblika: negativ na steklu

One Comment leave one →
  1. Janja Kozarka permalink
    19. 05. 2012 17:48

    truga; glej: http://stareslike.cerknica.org/2010/10/27/1962-podgora-voz-s-trugo/

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: