Skip to content

1978 Markovec – Hruška

8. 06. 2012

Stari L  skedenj v Markovcu, s slamo krit – zadnji daleč naokoli… Škupa je že precej preperela, ponekod jo na debelo prekriva mah – pa saj pod snegom ni videti. Krovca, ki bi znal s škupo kriti skoraj ni več moč dobiti, pa saj tudi rži nihče več ne seje… tako skedenj počasi umira.

Pred skednjem pa hruške, moštarice, prav takšne kot so skoraj v vsakem vrtu in celo na trgovčevem vrtu v mrzlem Babnem Polju! … Malega Babnopoljčka so nekoč poslali z mlekom h trgovčevi ženi, ki je prav tedaj imela prijateljico na obisku in ji je ravno razkazovala vedro  z debelimi hruškami moštaricami, ki so se medile v vodi. Navdušeno je pripovedovala, kako zelo dobre so in urno potegnila iz vedra eno zase in eno za prijateljico. Nobena pa ni hotela opaziti dečka, ki je ob pogledu na redko videno sadje požiral sline -, tako na debelo, da do poznih let ni pozabil tistih nedosegljivih nebeških plodov v trgovkinem vedru.

____________________________________________________________

Sutke pa na tej sliki ni, čeprav rase le nekaj korakov stran. Drobne, sladke »sutke« ali »kočevarce« ( ker so jih od tam nekje včasih prinašali tudi naprodaj)  dozorijo prve in otroci so jih zmeraj komaj dočakali, pojedli vse sproti in do zadnje. Sutka je rasla tudi na Dolenjih Poljanah pred staro kaščo, ki se je trikrat izognila ognju v požarih in vojnah; nazadnje jo je med drugo vojno otel nekdo, ko je s polhovo kapo tolkel po tramu, ki se je bil že vnel od sosednjega gorečega poslopja…tudi hruška je bila nekoliko ožgana, a si je opomogla.

Teta je rada pripovedovala: »Na Poljanah nikoli nismo bili lačni, čeprav je bilo življenje skopo in hiša polna otrok. Mama so nasušili polno skrinjo sadja in otroci smo pozimi tiste kot kamen trde hruške tolkli s kladivom, da smo jih omehčali, potem pa počasi požvečili…«

____________________________________________________________

So to že nova, mlada drevesa, ki bodo nadomestila staro hruško?Pod kapom so bile vedno zložene kakšne deske ali trami.
Kot bi se čas ustavil. Pred nekaj deset leti bi bila slika lahko prav takšna.

____________________________________________________________

Prispevek je napisala Milena Ožbolt.

Kraj: Markovec
Datum: 1978
Avtor: neznan
Zbirka: Milena Ožbolt
Skenirano: 2. 4. 2012
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d