Skip to content

1928 Cerknica — Kepanje

21. 06. 2012

Fotografija neznanega avtorja je posneta pozimi okrog leta 1929 in prikazuje zimsko veselje na snegu. Glede na oblačila moškega, ki stoji na desni strani slike in obleki otrok ter dejstvu, da imajo osebe na fotografiji čas za kepanje, predpostavljam, da je bila tega dne nedelja.

Prostor okrog cerkve se je imenoval britof. To ime pa je nosil ta prostor zato, ker je bilo okrog cerkve nekdanje cerkniško pokopališče. Po ljudskem izročilu naj bi bili na tem mestu pokopani tudi Napoleonovi vojaki.

Spredaj stoji Stana Turšič, za njo pa z belim predpasnikom njena sestra Mima.Zadaj levo se vidi današnjo Bredino hišo in mrežasto ograjo. Te ograje ni več. Desno v ozadju pa je Turšičev ali Jurčkov tabor, v katerega so se Turšičevi preselili leta 1923.
Kepo bo vrgel Lojze Turšič. Morda je bil levičar.Smučarke s starodobno smučarsko opremo, gospoda na desni strani in otrok nismo prepoznali.Tega dne ni moglo biti preveč hladno, saj so osebe na fotografiji za zimske razmere precej nalahno oblečene. Deček je celo v kratkih hlačah in pilotkah.

____________________________________________________________

Viri:

 • Breda Sikkens

Kraj: Cerknica
Datum: 1928
Avtor: neznan
Zbirka: Breda Sikkens, album Stane Turšič
Skenirano: 3. 4. 2012
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. 21. 06. 2012 09:28

  Breda, can you explain this “Napoleonovi vojaki. “.

  Napoleon soldiers are buried in Cerknica ?

 2. dusangogala permalink
  21. 06. 2012 11:13

  Yes, Napoleon soldiers are buried in Cerknica.

 3. dusangogala permalink
  22. 06. 2012 19:02

  Here, around the hills was a fierce battle between the Austrians and the French, when the French ruled in Carniola. In 1813 the Austrian Emperor Franz started the war with Napoleon I., as he appropriated Carniola, Croatia and the Littoral. The Austrian army was advancing with Dolenjsko across blocks against Cerknica, while the French were withdrawing it and stopped at a hill in Roe Rakek. There were around 5500. On 27 September there really severe struggle in which they were trapped more than 400 French and over 300 dead and wounded.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: