Skip to content

1907 Cerknica – Zbirka Carte de Visite

30. 06. 2012

Ali je to mogoče oče grahovskega fotografa Josipa Šege?

V novembru 1954 je francoski fotograf iz Pariza André-Adolphe-Eugène Disdéri patentiral način, kako narediti več  fotografij na osnovi ene same fotografske steklene plošče. Te fotografije je potem nalepil na kartončke standardne velikosti (2 1/2 x 3 1/2 palca) in jih poimenoval Carte de Visite ali po naše – vizitka ali posetnica.

Disdéri  je uporabljal še mokre plošče. Fotoaparat z več lečami je priredil, da je bila plošča premična. Tako je naredil lahko hkrati več posnetkov. Pozitiv je bil kar kontaktna fotografija steklene plošče negativa. Razrezali so ga na 8 sličic, ki so jih nalepili na karton.

Najpogostejši motivi so bili portreti, pogosto tudi celotne postave, lahko pa tudi manjše skupine oseb.

Takšno fotografiranje je postalo moderno, ko se je na poti z vojsko mimo Disderijevega ateljeja ustavil Napoleon III, zaustavil celotno vojaško kolono in se fotografiral. Velikost fotografij in relativno nizka cena je omogočila, da so si jih na veliko izmenjevali med sorodniki in prijatelji.

Leta 1859 so takšne fotografije že izdelovali v severni Ameriki, 1860 pa so bile tudi tam že moderne in nekaj vsakdanjega. Vrhunec je Carte de Visite dosegla v obdobju 1860 – 1866. Vsaka kolikor toliko premožna meščanska družina je imela fotografski album, v katerem so hranili takšne fotografije.

Nekako po letu 1880 so jih začele izpodrivati večje fotografije, Cabinet Card. Vendar so jih izdelovali še vse tja do prve svetovne vojne.

Kljub poimenovanju so jih le redko uporabili kot današnje vizitke. So jih pa praktično vsi zbirali. Eno največjih zbirk je imela angleška kraljica Vikotrija.

Ne vemo, kdo je zbral fotografije iz zbirke, ki jo predstavljamo danes. Ohranile so se v Cerknici, iz česar sklepam, da je bil iz Cerknice tudi zbiralec. Glede na kartone, na katere so te fotografije nalepljene, lahko sklepamo, da so iz zaključnega obdobja.

Klikni za galerijo

____________________________________________________________

Nekoliko starejša je fotografija vojakov, ki so se odpravljali na bosansko bojišče. Fotografija  tega neznanega vojaka je nastala verjetno istočasno.
Na hrbtni strani ene od fotografij je žig Josipa Šege iz Grahovega. Tako vemo, da je vsaj ta oseba iz naših krajev. Glede na to, da je Josip Šega začel kot fotograf leta 1907, vidimo, da je bilo to proti koncu obdobja Carte de Visite.
Vsaj še ena od fotografij je verjetno povezana z našimi kraji. Takšno, ki bi tudi spadala v to zbirko, smo našli v zbirke ga. Ivane Ravšelj.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: različni
Zbirka: Aleksander Zgonc
Skenirano: 28. 12. 2011
Oblika: Carte de Visite

4 komentarji leave one →
 1. Janja Kozarka permalink
  1. 07. 2012 12:09

  Zanimiva reč so te vizit karte. Fotografi so na njih lepo pustili svojo sled. O portretiranih osebah pa niti imena.

 2. 1. 07. 2012 17:57

  Teh fotografij je bilo kar naenkrat veliko v obtoku. Tudi meni so te kartice zelo simpatične in ni čudno, da so jih tako zbirali.

  Dobili smo še dve podobni zbirki, ki ju bomo tudi predstavili na teh straneh.

Trackbacks

 1. 1935 Cerknica – Žajfnca (1) | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: