Skip to content

1970 Cerknica — Pri Zgoncu

29. 06. 2012Do pred nekaj let nazaj je bila na Placu v Cerknici gostilna Pri Zgoncu. Nekoč je bil njen lastnik Andrej Zgonc, za njim pa njegov sin Anton Zgonc. Pri Zgoncu so izdelovali brezalkoholne pijače. Sam se spominjam, da so delali sifon, prej, včasih, pa so izdelovali tudi šabeso in krahrle.

Pred gostilno pri Zgoncu raste kostanj. Poleti so Zgoncovi pod kostanj postavili mize in stole, tako, da so se obiskovalci lahko hladili v kostanjevi senci.

Pri Zgoncu je bilo vedno prijetno, tako, kakor je običajno v gostilni. Mnogim je v gostilni ljubše, kot doma. V gostilni tudi čas hitreje teče. Kar prekmalu je treba domov. Doma pa pridiga …

Da bi bilo potnikom lepo, so bile tudi avtubusne postaje ponavadi ob gostilnah ali celo gostilne na postajah. Saj je v gostilni prijetneje čakati, kot v kakšni železnini. Prav tako je gostilna skoraj na vsaki železniški postaji.

Tega dne leta 1970 je mimo gostilne prišel Štefan Bogovčič, ki je s seboj vedno prenašal fotoaparat. Povabil je veselo družbo na prostor pred gostilno in napravil te posnetke.

Na fotografiji so:

  • France Obreza — Cibkov France, ki sedi na tleh,
  • Jelena Drobnič je bila tačas natakarica pri Zgoncu,
  • Tone Mramor — Brinarjev Tone, stoji levo od Jelene in
  • France Štrukelj.

Na levi strani prve fotografije se vidi vogal starega zdravstvenega doma. Zadaj na tej sliki je vidna tudi garaža reševalnih vozil. Na desni strani druge in tretje fotografije je vidna izdelovalnica sifona. Na tretji fotografiji zadaj pa se vidi Pakiževa hiša.

Cerkniški predvojni bohem Janez Lavrič — Lavričov Janez je zložil pesem posvečeno Cerknici. Tretja vrstica te pesmi govori o gostilni pri Zgoncu in gre tako:

Tam na Placu je fabrika

za sifon in krahrle,

Tone ga pocen prodaja,

cenejši je od paprike.

Pondeljkarji, pondeljkarji, pijte le šabeso vsi,

ker tako, ker tako, se boste vsi iztreznili.

____________________________________________________________

Vir:

  • Tretja kitica pesmi posvečeni Cerknici je iz knjige: Tone Kebe, Cerknica in njeni ljudje, Lubljana 1994

Kraj: Cerknica, na Placu
Datum: 1970
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 31. 3. 2012
Oblika: trije negativi 6×6

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: