Skip to content

1933 Cerknica – Turšičev ansambel

11. 08. 2012

Turšičev ansambel, najbolj znana cerkniška glasbena skupina med obema vojnama, se nam tokrat predstavi na doslej neznani fotografiji.

Tudi datum posnetka je neznan, po primerjavi s prejšnjimi, bi tale glasbeni kvintet postavili nekako v leto 1933.
____________________________________________________________

Zasedba

Zasedba skupine je tipičen šramel, z dvema violinama, harmoniko in dvema kitarama. Ta tip ansambla  je prišel k nam iz Dunaja in postal zelo popularen na začetku 20. stoletja.

Na levi sta kitarista Stana in France. Stana ima dunajsko kitaro, kakršno so izdelovali v delavnicah Georga Staufferja, ki je dobil leta 1822 dovoljenje za izboljšavo kitar od samega cesarja. Dunajska kitara ima posebno obliko resonančnega dela – nad in pod “pasom” je skoraj enako široka –  in specifičen zven.  Stanina je tudi lepo okrašena z intarzijo parlamura iz školjk.

France drži špansko kitaro, inštrument je med fotografiranjem premakil, tako da vidimo vrat kitare dvakrat,  na levi strani pa opazimo kar štiri vijake za napenjanje strun, iz česar bi lahko napačno sklepali, da je imela 8 strun namesto običajnih 6.

Lojze je igral violino, na sliki drži desno roko, kot bi brenkal na strune. Violinistka je bila tudi Mima, ki  je obvladala še citre, harfo in harmoniko. Janez je bil harmonikar.

Zaplešimo!

Po prvi svetovni vojni je na zahodu padlo v nemilost vse, kar je izviralo iz nemških dežel, tudi dunajski valček, dotedaj nesporni šampion svetovnih plesnih dvoran. Počasi so ga izpodrinili nenavadni plesi, kot onestep, fox in angleški valček. Nekateri med njimi so bili prav “nespodobni”, saj sta se plesalca pretesno objemala ali neumno skakljala eden okoli drugega. Ščasoma so se predsodki polegli, fox, tango in angleški valček so preplavili Evropo in postali izjemno priljubljeni tudi pri nas.

Turšičevi so igrali vse zvrsti, kaj igrali, svoje goste so še učili plesati. Če si lahko predstavljate ognjeviti tango recimo,…,  recimo pred znamenito gostilno v Žerovnici, potem si zavrtite tole argentinsko reč – nekaj podobnega je bilo slišati tudi izpod prstov cerkniškega šramla.

 

____________________________________________________________

Dva različna zvena dveh kitar in dve violini. Le kako se je slišalo?
Janeza je lahko prepoznati – na vsaki sliki izgleda kot Brad Pitt.
Na violino igramo z lokom ali v načinu pizzicato, kjer po strunah brenkamo. Lojze je očitno poznal oba stila.

____________________________________________________________

Viri:

  • Wikipedia: Johann Georg Stauffer

Kraj:
Datum:
Avtor:
Zbirka: Peter Mele
Skenirano:  25. 6. 2012
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: