Skip to content

1947 Podcerkev – Vika in Jožefa

15. 08. 2012

Ta slika je ena izmed mnogih, ki smo jih dobili od fotografa Trudna, ki je v Podcerkvi deloval ze pred vojno. Med vojno je hiša pogorela in uničili so se skoraj vsi negativi. Slik, ki so nastale v prvih letih po osvobodotvi, imamo ogromno – preveč – z zgodbami pa je drugače. Včasih gredo kar težko z jezika in prav tako težko izpod preresa (ups. izpod prstov). Zato je najbolje, da se jih počasi lotimo. Počasi in vztrajno se daleč pride, pravimo. Pa začnimo.

Na sliki sem prepoznala sestri Viko in Jožefo Martinčič ter stopila do njiju, da ju pobaram o sliki.

Ob pogledu na to sliko se je Vika začudila in rahlo nasmehnila. Zatrdila je namreč, da slike še nikoli ni videla. Tudi sam dogodek ji ni ostal v spominu. Takoj pa je prepoznala oblekico v katero je oblečene, dobila jo je za birmo. Ali so verižica, uhani in zapestnica (brzlet) tudi birmanosko darilo, pa se ne spomni več.

Takoj pa je iz spomina izbrskala, kako je prišla do prstana, ki ga nosi na levi roki. Pri Jəfkənəh je eden od bratov izdelval prstane iz večjih patronov, ki se jih po vojni res ni manjkalo. Odrezal je obroček, ga zgladil in na njega pritrdil še srček. A kaj, ko je pa tak prstan puščal zelen madež, brž ko se je zmočil.
____________________________________________________________

Kdo je fant v sredini je tudi ostala uganka. Lahko, da je Jəfkən Stane iz Kozarišč, ki je po vojni, še kot mladenič, odšel v tujino.

Kljub temu, da je v Vikini škatli s fotografijami kar nekaj slik omenjenega fotografa – Hlepina iz Podcerkve, te ni med njimi. Na vprašanje ali se mogoče spomni fotografa sem dobila zanimiv odgovor.

Fotografa se ne spomni nič posebej. Le vsi, ki so se hoteli slikati, so pač odšli k njemu v Podcerkev, kjer jih je postavil pred zid, kot da bi jih hotel postreliti. Spomni se, kako je bilo, ko se je k njemu odšla slikat njena mama. Je imela na sliki tako veliko glavo, da je sliko takoj raztrgala. Očitno je slikanje ponovila, saj ima kljub temu v škatli sliko svoje mame pred istim zidom. Pa tudi očeta, pa starše z dekleti….

____________________________________________________________

Vika Martinčič, poročena Almajer, je oseba, ki je bila pripravljena z nami deliti že marsikatero zgodbo. Pomagala nam je prepoznati kar nekaj neznanih obrazov ter prispevala tudi nekaj zanimivih slik, za kar smo ji nadvse hvaležni.
Je to Jəfkən Stane iz Kozarišč, ki je po vojni odšel v Avstralijo?
Prejšnje tri fotografije smo našli v obliki negativov. Kljub temu, da smo dobili nekaj sto portretov fotografa Franca Trudna, samostojne Jožefine fotografije ni med njimi. Lahko, da se ni samostojno slikala, lahko pa se je negativ izgubil. Za Jožefo smo tako naredili izrez iz prve fotografije.

____________________________________________________________

Vir:

  • Vika Almajer

Kraj: Podcerkev
Datum: kmalu po vojni, 1946 ali 1947
Avtor: Franc Truden
Zbirka: Janko Štritof
Skenirano: 21.6. 2012
Oblika: trije negativi 6×9

Dodajte komentar

%d bloggers like this: