Preskoči na vsebino

1939 Babna Polica – Trgovina in šola

23. 09. 2012

Fotografija Babne police je nastala v predvojnem času.  Domačini so povečini zbrani pred poslopjem takratne osnovne šole. V hiši nasproti je bila trgovina.  Vas je v tistem času premogla še cerkev in  gostilno.


____________________________________________________________

Babna Polica se v listinah prvič omenja že 1327 pod imenom Polz. Leta 1526 je vas doživela prvi nasilni vpad Turkov. Po tem je vas več ali manj živela mirno vaško življenje vse do druge svetovne vojne.  Leta 1866 je v vasi živelo 94 vaščanov  v  15-ih hišah. Preživljali so se z živinorejo, gozdarstvom in poljedelstvom.

Leta 1942 pa so vas močno prizadela grozodejstva 2. svetovne vojne. Vas je bila oropana in v celoti požgana. Plamen je prizanesel le dvema poslopjema, ki sta bila malce oddaljena od ostalih hiš, to sta bili cerkev in Črnakova pajštəba. Vaščane so pobili ali pa odpeljali v internacijo na Rab.

Po vojni so se preživeli vrnili in vas postopno obnovili.  Danes je vasica gručasto naselje z 12 hišami in 20-imi prebivalci. V vasi ni več ne šole na gostilne niti trgovine. Po vseh opravkih morajo v Dolino.

____________________________________________________________

Hiša na koncu klanca, delno zakrita s sadnim drevjem, je  Bajtarjeva. Te hiše  danes ni več.

  • Levo Antonovi – Babna Polica 3. V senci te hiše, ob plotu oziroma za vogalom se razbere dve ženski postavi v svetlih rutah, eno deklico v svetli oblekici, pred žensko ob hiši pa najbrž stoji tudi še kakšen otrok.
  • Zvedavi otroci in ponosna kolesarja so si izbrali bolj vidno mesto, na sredini ceste. Kolesarja na posnetku celo kolesarita in ne samo statirata, kot je običajno na posnetkih. Na vrhu izreza, v ozadju, vidimo, da je na ogled prišel tudi eden od Kajžarjevih moških. Vogal hiše na desni je Majdarjev. Tudi pri tej hiši je priimek Mihelčič. Pred hišo so na posnetku njihove tri generacije: mati ter verjetno gospodar z ženo, ki v naročju drži svoj naraščaj.
Vaščani so se zbrali na sredi vasi, pred poslopjem takratne šole. Samo na tem izrazu naštejemo več ljudi, kot jih danes premore vas v celoti. Večrazredna šola je delovala v Rihtarjevi hiši (družinski priimek Mlakar).
V Mlakarjevi hiši (na levi) je pred drugo svetovno vojno delovala trgovina. Svetla hiša zdaj je Antonova, z družinskim priimkom Mihelčič. Za  njo se skriva (na sliki se vidi le ozek rob strehe) je skrita hiša Ta mladih, prav tako s priimkom Mihelčič.
Na zadnji strani je zapis napačen. Pripomogel je k zmedi, da sem kar nekaj časa porabila, da sem se prepričala za katero vas gre v resnici.

Slovarček:

  • pajštəba: sušilnica za sadje

____________________________________________________________

Viri:

  • zgibanka Babna Polica, ki jo je izdal Zavod Rihtarjeva domačija, 2012
  • Kebe, Janez: Loška dolina z Babnim Poljem II; Ljubljana 2002

Kraj: Babna Polica
Datum: pred drugo vojno
Avtor: neznan
Zbirka: Dana Komidar
Skenirano: 8. 1. 2012
Oblika: fotografija 

 

Dodajte komentar