Skip to content

1899 Cerknica — Razglednica na modrem papirju

22. 09. 2012

Dopisnica na kateri je natisnjena razglednica treh cerkniških motivov je bila na pošti v Cerknici oddana 4. oktobra 1899. Morda je nastala še kakšno leto prej.

Neznani fotograf je na dopisnici predstavil tri cerkniške motive.

Na starih dopisnicah, oziroma razglednicah Cerknice iz tistega obdobja se da zaslediti iste motive v različnih kombinacijah. Nekatere razglednice so celo v barvah.

Na levi strani dopisnice je pogled na Plac od gostilne pri Zgoncu proti cerkvi. Prikazuje Plac s staro lipo in dvema protiturškima taboroma ter Turšičevo hišico.
Srednji motiv prikazuje pogled na Glavno cesto z mosta.Na levi je videti del Bokalove hiše, nato se vidi del Hrenove hiše. Na levi strani je še Milavcova hiša, nato pa so na desni najprej Žumrova, Krancova, Werllitova in Gorjupova hiša. Na križišču Glavne ceste in Male gase raste drevo.
Na tem segmentu, ki je postavljen na desni strani razglednice je pogled od Žumrove hiše na Veliko gaso. Velika gasa nosi zdaj ime Partizanska cesta.Pogled sega torej od Žumra do Placa, ki leži na vrhu hribčka.Iz slabo vidnega napisa spodaj se da razbrati, da je pogled na sodnijo in veliko ulico. Kasneje je bil v tem poslopju hotel, zdaj pa je banka, spodaj pa restavracija Valvasor. Pred sodnijo je vrt. Za sodnijo pa je hiša, v kateri so bili zapori. Nato sledi Zabukovcava hiša.Na desni strani pa se vidi del Žumrove gostilne.
Dopisnica frankirana z znamko za 2 helerja je namenjena gospe Lii v Dalmacijo na otok Vis, katerega italijansko ime je Lissa.

____________________________________________________________

Našli pa smo še dva ponatisa te razglednice. Poslani sta bili 5. 8. 1899 in 2. 9. 1900.

____________________________________________________________

To so ene prvih razglednic Cerknice. Redke in dragocene fotografske plošče je fotograf uporabil za izdajo več različnih razglednic. Zaradi ponavljanja motivov lahko z gotovostjo trdimo, da je avtor naslednjih razglednic, ki smo jih do sedaj objavili na Stareslike, isti. Zaenkrat še ne vemo, kdo bi to lahko bil. Verjetno niso bile izdane hkrati, ker se napisi precej razlikujejo (Velika ulica, Glavna ulica…), pa tudi papir je različen.


____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1899
Avtor: neznan
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 12. 7. 2012
Oblika: razglednica
r>

Dodajte komentar

%d bloggers like this: