Skip to content

1962 Ulaka — Gasilski pogreb

28. 09. 2012

PGD velike Bloke je bilo ustanovljeno leta 1930. Pod njegovo požarno območje spadajo poleg Velikih Blok še vasi na zahodnem delu Bloške planote. Društvo se je pridružilo skoraj 50 let prej ustanovljenemu PGD Nova vas. Obe bloški društvi še danes uspešno delujeta.

Vsem, posebej pa zaslužnim članom, pripadajo gasilske časti tudi ob pogrebih. Pred 50. leti, septembra 1962, se je društvo poslovilo od ustanovnega člana Maček Andreja – Jerglovega iz Ulake, ki je bil rojen leta 1904.

Pred  50. leti so bili pogrebi za danes že težko predstavljiva klasika. Nobenih žarnih pokopov, vežic, avtomobilov.  Dve noči bedenja ob mrliču doma, molitve, nekaj žganja, pripovedovanje mnogokrat slišanih zgodb iz vojn, Amerike, Francije itd. Tudi »rihtarja« se je tolklo, da je noč hitreje minila. Krsta je bila izdelana pri lokalnem mizarju Mihovemu ali Mišiču v Novi vasi ali Stankotu  pri Krampljah. Šega od Fare je izkopal jamo, pa se je šlo s krsto na »tragah«in  na ramah ali s konjsko vprego k Fari ali Sveti Trojici.
Od zaslužnega člana Maček Andreja so se na Ulaki v svečanih uniformah z odlikovanji pokojnega, poslovili fantje – gasilci PGD Velike Bloke (od leve proti desni glede na vrhnjo sliko):

  • France Intihar – Zimcov iz Hribarjevega
  • Tone Anzeljc – Blažov iz Velikih Blok
  • Jože Kraševec – Tonclov iz Ulake
  • Lojze Modic – Špirovcov iz Velikih Blok
  • Tone Srnel – Srnelov iz Velikih Blok
  • Lojze Rudolf – Jožlov iz Velikih Blok
  • Lado Kovačič – Slugov iz Radleka
50 let po pogrebu so živi še trije s spiska pogrebcev.

____________________________________________________________

Članek je napisal Lojze Mazij.

Kraj: Ulaka
Datum: 1962
Avtor: neznan
Zbirka: Lojze Mazij
Skenirano: 10. 9. 2012
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: