Skip to content

1955 Cleveland — Lojz na traktorju

10. 10. 2012

Fotografija prikazuje ameriškega farmarja na traktorju. To je Slovenec Lojz Furlan. Lojz je bil mož Meri Zakrajšek — Blažičeve Meri. Meri je bila rojena v Clevelandu, prav tako njena setra Ženi in brat Žove. Potem sta se oče in mati vrnila nazaj in ostali Blažičevi otroci so bili rojeni tukaj, v Cerknici.

Lojz Furlan je bil rojen v Vipavi in je šel mlad s trebuhom za kruhom v Ameriko. Tam je spoznal Meri in sta se kmalu poročila. Imela sta dve hčerki, od katerih je bila ena dolgo časa oficirka ameriške vojske v Nemčiji.

Lojz je imel svojo farmo. Največ je prideloval koruzo, pa tudi druge poljščine.

Meri in Lojz sta večkrat obiskala staro domovino. Nekajkrat sta s seboj pripeljala tudi avto. Enkrat je nas mulce Lojz naložil v avto in nas peljal do slapa Savice, pa tudi sladoled nam je kupil. Vsak dan pa nas je z avtom peljal od Blažičeve hiše navzdol po Mali gasi okrog Nove kapelice in nazaj na Malo gaso do Ronkotovega skednja, kjer je imel avto parkiran čez noč.

Lojz je imel svoj traktor, za nas v Jugoslaviji za tiste čase nekaj nepojmljivega,. Takrat sta bila v Cerknici le dva traktorja, ki ju je imela zadruga. Eden je bil oranžen, Fiat, ki ga je kasneje kupil Gvido Svet iz Dolenje vasi, drugi traktor pa je bil siv, ki pa za hudiča ni rad vžgal. Primšarjev Jože se je mnogokrat trudil, da bi ga s kurblom zagnal (zakurblal), pa mu je le poredko ratalo. Oba zadružna traktorja sta bila garažirana v garaži starega zdravstvenega doma.Lojze je s traktorjem plel koruzo. Fotografirala ga je njegova žena Meri.

Traktor ima značilno zasnovo. Tlorisna simetrala podvozja se ne pokriva s tlorisno srednjico motornega agregata, zato je motor zamaknjen, kar pa omogoča boljši pregled na polje pred traktorjem.

Takrat tudi v Združenih državah traktorji še niso imeli kabin, niti varnostnega loka.

Meri je napisala:”To je Lojze, je naš traktor, je koruzo plel”.

____________________________________________________________

Kraj: Cleveland
Datum: 1955
Avtor: Meri Furlan
Zbirka: Tone Zakrajšek
Skenirano: 8. 9. 2012
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: