Skip to content

1926 Rakek – Hazena

18. 10. 2012

Ko je bil na Rakeku ustanovljen športni klub Javornik, je v njegovem okviru deloval tudi rokometni klub za ženske – hazena. Ali so se dekleta nastavila objektivu ob ustanovitvi ali kdaj kasneje, ne vemo. Vidimo pa, da je imelo društvo uradni naziv “Hazenska družina S.K. Javornik Rakek”.


____________________________________________________________

Hazena je oblika rokometa, ki je nastala na Češkem. Za začetnika igre velja Anton Krištof, asistent na realki v Pragi, ki je leta 1905 uvedel novo igro z žogo. Gre za igro, ki naj bi nadomestila nogomet.

Igrali so jo predvsem Sokoli, ki nogometa v začetku niso smeli igrati. Igro so prvič predstavili javnosti dijaki Strokove akademije v Pragi že leta 1907.

Sčasoma je hazena postala samo ženska igra. V Sloveniji je delovalo 22 hazenskih družin. V naši bližnji okolici v Cerknici in na Rakeku. Hazenske družine so bile v času svojega nastajanja brez nekoga, ki bi jim svetoval in pomagal in so začele propadati. Šele leta 1924 so ustanovili samostojno zvezo vendar kljub temu ni bilo ne trenerjev, ne sodnikov. Igralke so trenirale same. In ker ni bilo trenerjev, se treningov niso redno udeleževale in družine so propadale. Ker je bilo ob tekmah potrebno plačevati tudi davek in še druge dajatve, so se sekcije, ki tega niso bile zmožne, razšle. Trenirale so na nogometnih igriščih, ki so jim bila na voljo enkrat na teden in ob najmanjšem nogometnem dogodku so morale igrišče zapustiti.

Na propad hazene so vplivali tudi drugi vzroki: ni bilo podmladka, premajhna propaganda, številne dolžnosti deklet v šoli in na delovnih mestih,….Leto 1938 je dokončno pokopalo hazeno, ki je bila najprimernejša oblika telesne kulture za ženske.

____________________________________________________________

Prva z desne je Jelka Domicelj, sestra Aleksa Domicelja, trgovca in zagrizenega športnika, ki smo ga na naših straneh že spoznali.
Prva z leve je Mara Perko, druga pa Bombačeva – sestra Tineta Bombača.
Zbiratelj znamk je odtrgal znamko in nas tako prikrajšal za točen datum, ko je bila razglednica odposlana. Poslala jo je Mima Albreht svoji sestri v Ribnico, Anici Albreht, poročeni Kovšca. Iz kratke vsebine pa je razvidno, kako zelo pogrešata ena drugo. Danes bi rekli, da je Ribnica en pljunek stran, takrat pa je bila zelo daleč. Kako se svet z leti krči!

____________________________________________________________

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1926 (ocena)
Avtor: neznan
Zbirka: Stane Kovšca
Skenirano: 1. 10. 2012
Oblika: razglednica

____________________________________________________________

Doopolnjeno 2. 11. 2016

stran1-small-5oktober. 2016 – V 23. številki Slivniških pogledov je prispevek objavljen na strani 28.

Dodajte komentar

%d