Skip to content

1946 Cerknica – Hiša št. 107

17. 10. 2012
tags:

Pred drugo svetovno vojno je družina Kos, po domače Farbarjeva, živela v svoji hiši pri glavnem, takrat še kamnitem mostu na desnem bregu Cerkniščice. Hiša je imela številko 107. Med vojno je bila hiša požgana, prav tako tudi Rakovcova, ki se Farbarjeve hiše drži z leve strani.

Rakovcovi so požgano hišo obnovili. Pred nekaj leti se je stara Rakovcova hiša umaknila novi, lepi in moderni hiši, ki stoji na mestu stare Rakovcove.

Farbarjevi pa so na Podpeščenku, nasproti gostilne, zgradili novo hišo.

Fotografija neznanega fotografa prikazuje požgano Farbarjevo hišo kmalu po koncu druge svetovne vojne.

Pred lepim in precej širokim portalom stoji Leopold Kos — Farbarjev Polde, gospodar hiše. Oblečen je v lpražnjo obleko s klobukom na glavi in kravato okrog vratu. Najbrž je bila nedelja ali pa kak praznik.Farbarjevi so morali vse, kar so pripeljali k hiši ali od nje odpeljali voziti skozi ta obokana vrata, ker se do njihovih shramb od drugje ni moglo priti. Zato so vozovi, ki so skozi ta vrata odhajali ali prihajali obtolkli vertikalne kamnite nosilce portala. Prav posebno visokih voz pa skozi ta vrata niso mogli spraviti.
Na sgementu se vidi v razvalinah za silo nadkrit prostor. Ljudje so nekaj časa po drugi svetovni vojni težko živeli. Ni bilo zaslužkov in ugodnih kreditov.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1946
Avtor: neznan
Zbirka: Silvana Orel-Kos
Skenirano: 15. 1. 2012
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: