Skip to content

1901 Rakek – Gornji Rakek na razglednici

10. 11. 2012

Ko sem prvič videla to razglednico, sploh nisem vedela, da je obstajal tudi Gornji Rakek. Vem, da je prvotno vaško naselje nastalo okrog cerkve. Tu pa vidimo same velike hiše, katerih lastniki zagotovo niso bili kmetje. Lahko bi rekli, da je bil to takratni Beverly Hills Rakeka.

Enako razglednico hranijo v Knjižnici v Cerknici in knjižničarke so zapisale, da je bila izdana leta 1901.

Draga Ana!

Milko in jaz sva varno prispela. Pot je bila dolga, a sva se ves čas zabavala. Milko je užival v vožnji z vlakom in skozi okno občudoval prelepo pokrajino. Rakek je majhno naselje z nekaj gostilnami in trgovinami in prelepo cerkvijo sv. Urha. Kmetske hiše so zgrnjene okrog nje, da so lahko v varstvu svetnikov. Tam je tudi vaški vodnjak, ki ga napaja železnica, v zameno za zasuti edini rakovški studenec.  Vse naokrog so obdelana polja. Nedaleč stran od železniške postaje obratuje Lavričeva parna žaga. Še malo naprej stoji šola. Rakek je samostojna občina, kjer vsako leto potekajo vojaške vaje. Vojaki prebivajo v šoli, nadzoruje pa jih sam nadvojvoda Franc Ferdinand. Tu deluje tudi opekana.

Ljuba Ana, vse to bi ti rada napisala, pa je razglednica premajhna za vse. Zato ti le sporočam, da je Milko priden, le ponoči nemirno spi in te pogreša.

Pozdrav.

Veliko poslopje na levi je  šola. Cesarsko-kraljevi poštar in posestnik Lovro Šebenikar je prepričal Jerneja Tomšiča, posestnika in trgovca v Gornjem Rakeku, naj proda svoje posestvo za šolske potrebe. Šolski odbor se je s Tomšičevimi prodajnimi pogoji strinjal in občina je odkupila posestvo z zemljiščem vred za 15.000 goldinarjev. Za en goldinar si lahko kupil štiri steklenice kisle vode, malo manj kot tri bokale vina in približno osem hlebcev kruha.

Rajčevičeva klet, Brecljeva hiša, Žagarjeva hiša, kjer je bila kasneje žandarmerija. Hiše je prepoznal gospod Janez Gregorič.

Rakov Škocjan tiste čase še ni bil tako turistično obiskan. Bil pa je dovolj raziskan in zanimiv, da so ga ovekovečili na razglednici in sicer so se odločili za sliko osrednje udornice pod Malim naravnim mostom. Čez potok Rak je lesena brv in tudi dva od obiskovalcev sta na sliki.

Milkova mama Ana Gornik je ostala v Waidbrucku (italijansko: Ponte Gardena), ki leži na Južnem  Tirolskem v Italiji.

Znamka je vredna pet helerjev – vinarjev, kar je bil domač izraz za dunajski (Wiener) pfening, imenovan tudi belič.V dobi Marije Terezije je bil vreden četrt krajcarja. Leta 1892 pa  so v Avstro-Ogrski uvedli zlato kronsko veljavo, po kateri je imela krona 100 vinarjev. V letu 1910 je vinar veljal 0,01 krone.

Žiga sta pa dva. Rakovški je popolnoma na sredini znamke, samo pozabili so namazati blazinico s črnilom in je skoraj neviden. Pošta v Waidbrucku  je udarila še svoj žig in s tem potrdila prejem.

Kraj: Rakek
Datum: 1901
Avtor: neznan
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 31.7.2012
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: