Skip to content

1919 Grahovo — Razglednica z dopisnico

9. 11. 2012
tags:

Dvojna razglednica z dopisnico, ki jo je v samozaložbi izdal Josip Šega iz Grahovega, prikazuje dva Grahovska motiva.

V naslov sem napisal letnico 1919, saj predpostavljam, da je razglednica nastala po prvi svetovni vojni, ker nisem na njej našel nobene nemške besede, čeprav fotografiji vasi izvirata po mojem prepričanju izpred prve svetovne vojne. To sklepam iz dveh razlogov in sicer iz verjetnega datuma 899 v levem kotu spodaj leve fotografije in iz s svinčnikom napisane letnice 1914 nad desno fotografijo, ki prikazuje središče kraja.

Na tem segmentu se vidi stara župnijska cerkev Brezmadežnega spočetja Device Marije. Ta cerkev je bila zgrajena leta 1671 in je bila požgana med drugo svetovno vojno leta 1943.

Na istem mestu so leta 1992 po načrtih, ki jih je naredil arhitekt France Kvaternik zgradili novo cerkev, ki je tudi posvečena Brezmadežnemu spočetju Device Marije.

Nekoč, ne tako dolgo nazaj, morda pred kakimi šestdesetimi leti, ko je bil v Grahovem župnik Janez Jalen, sva ga šla z očetom obiskat. Peljala sva se z ženskim biciklom, ki je imel pritrjen otroški sedežek.Takrat naju je Jalen vodil po cerkvenih razvalinah. Spominjam se zvona, ki je ležal na tleh zvonika.
Levo se vidi ena od Krajcovih hiš. Med drugo svetovno vojno je bila požgana. Na njenem mestu je zdaj športno igrišče.V sredini je tudi Krajcova hiša. To so pred osemnajstimi leti podrli in je na njenem mestu zgrajeno parkirišče.Desno pa stoji Hitijeva hiša.
Janez Jalen je bil v Grahovem 10 let, od 16. 3. 1948 naprej. Iz Grahovega je šel bliže domu, v Ljubno na Gorenjsko. France Pibernik je napisal knjigo z naslovom Janez Jalen, ki je izšla pri Mohorjevi družbi v Celju leta 2003. Na strani 334 v tej knjigi je objavljeno tudi pismo, ki ga je Jalen pisal iz Ljubnega mojemu očetu, takrat še trgovcu, v Cerknico in kjer med drugim piše: “Pa še nekaj. Ali Grahovci hudo zabavljajo čezme? Če, me nikar ne branite in vsaj tiho bodite, da si ne skvarite kšefta. Z novim bodo po mojem bolj zadovoljni, ker jim nikoli ne bo očital njihovib napak, kar sem jaz smatral za svojo dolžnost, pa v njihovo dobro. In ni mi žal, čeprav bi me prišli v Ljubno iskat, da me na Solznem križajo. Pa mislim. da bi pri Ljubenčanih slabo naleteli”.
Kot piše Jožef Žirovnik v knjižici Cerkniško jezero na strani 25, ki je izšla v Ljubljani leta 1898, naj bi tedaj imelo Grahovo lastno župnijo in dvorazredno šolo in štelo 480 prebivavcev (danes jih ima 432), stanujočih v 87 hišah. Skozi vas pelje okrajna cesta proti Ložu in na Bloke. Pred 200 leti sta bili v vasi dve cerkvi, sedanja posvečena čistemu spočetju Marije Device in druga sv. Marku. Danes ljudje ne vedo o zadnji povedati, kje da je stala. Fran Plahuta v Satičini (Stična) je prejel iz Grahovega pozdrave od prijatelja.
Kraj: Grahovo
Datum: 1919
Avtor: Josip Šega
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 31.7.2012
Oblika: razglednica
8 komentarjev leave one →
 1. Anonimno permalink
  9. 11. 2012 09:32

  Za cerkvijo je vidna tudi Ogrincova hiša, ki je bila požgana med drugo vojno.
  V njej so imeli Ogrincovi gostilno in trgovino. Po vojni so postavili novo hišo v kateri še danes obratuje gostinski lokal.
  V desni hiši se je reklo pri “Jernejčkovih” pisali pa so se Hiti (danes Udovič). Tam so imeli staro kovačijo,ki je nehala delovati okrog leta 1970 ko je stari gospodar ostaral.
  Skrajno desno pa se vidi vogal “Bovščave” hiše tu se pa pišejo Ule.
  Jernejčkova in Bovščava hiša stojijo še danes. Zanimiv pa je rozmak med obema stavbama,ki znaša le toliko da gre človek vmes med njima.

 2. dusangogala permalink
  9. 11. 2012 10:39

  Lepo si dopolnil. Hvala Ti.

 3. 13. 11. 2012 05:55

  Is the school building in the postcard ?

 4. Anonimno permalink
  1. 06. 2013 08:37

  Edina hiša na sliki ,ki danes še stoji je Bovščava (Ule)
  Vidna samo polovico hiše skrajno desno na fotografiji.
  Jernejčkovo so začeli podirati včeraj 31.5.2013 ob njej podirajo tudi stari gasilni dom,ki stoji neposredno ob glavni cesti Grahovo-Cerknica.

 5. Anonimno permalink
  10. 06. 2013 12:18

  Danes sem na YouTube našel dva posnetka kako so podirali te hiše.
  Če koga zanima je naslov za ogled posnetka:
  1. Rušenje hiše Grahovo
  2. Rušenje/ demolition

Trackbacks

 1. 1960 Grahovo — Sneg « Stare slike
 2. 1941 Cerknica – Slavko na kolesu | Stare slike
 3. 1934 Grahovo – V vasi | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: