Skip to content

1950 Cerknica — France in Ludve

11. 11. 2012

Fotograf je fotografiral Franceta in Ludvika Zakrajšek z Male gase v Cerknici. Družina Zakrajšek -– Blažičevi so naši sosedje na Mali gasi. Moj spomin seže do starega očeta Jožeta, ki je umrl leta 1956 in je bil rojen na Lepem vrhu na Blokah. Spominjam se ga po izreku, da je na Lepem vrhu samo ime lepo.

Njegova žena Ivana je bila rojena na Dolenjem Jezeru.

Mlada sta odšla v Ameriko. Imela sta več otrok. To so bili: Meri, Ženi, Žove, ki so bili rojeni v Ameriki. Ko so se vrnili domov so se rodili še: Ludvik, France, Pavla in Pepca.

Žove je padel v partizanih. On je leta 1927 vsadil oreh na našem vrtu in smo ga morali podreti, ker se je sušil, 29. oktobra 2005. Zanimivo, da ga je podrl Žovetov nečak Tone.

Na domu je ostal France. Rojen je bil 23. avgusta 1923. Pri Janku Medenu v Begunjah se je izučil kovača.France je bil z mojim očetom skupaj v Dachauu.Francetova žena je Francka Zgonc— Kajžarjeva s Studenega na Blokah.Imela sta pet otrok: Sando, Mileno, Olgo, Francita  in Toneta.

Danes živi na domu Tone z družino. Ima tri otroke in sicer Andrejo, Majo in Eriko.

Pred Blažičevo hišo je bila vedno klop. Večerna druženja na tej klopi so bila zmeraj zanimiva.

Na fotografiji sta France in Ludvik. Ludvik je bil korajžen mladenič. Bil je sošolec moje mame, ki je rekla, da se tudi učiteljev ni bal.Ko je nastopila ura resnice, je vedel, kje mu je mesto. Šel je v partizane. Po drugi svetovni vojni je živel na Jesenicah.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1950
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Zakrajšek
Skenirano: 8. 9. 2012
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: