Skip to content

1908 Dobec — Manevri

19. 11. 2012

Neznan fotograf je posnel strelišče avstro-ogrske vojske v bližini Dobca pred prvo svetovno vojno. Na znamki je napisana letnica 1908.

Avstro-ogrska armada je včasih ob poletjih imela po Krasu velike manevre. Kot piše Osip Šest v črtici Cesarska visokost, se je tedaj tisoč in tisoč vojakov avstrijske armade razlezlo od Dobca, Bezuljaka, Begunj, Grahovega, Loža, tja do Postojne in Šentpetra. Bilo je zelo lepo! Po skednjih in hlevih so spali hrabri rezervisti, zvečer so igrale muzike in Cerkniška dolina se je spremenila v veliko taborišče.

Kot še piše Šest, so to bili kanonirji in prekrasni ulani, pa tudi zanikrnih pešcev ni manjkalo. O, ti poslednji so bili tako rekoč v večini in vse oštarije so jih bile polne …Jedro te armade je bilo v Cerknici, v cerkniški šoli pa je bilo srce vsega tega važnega početja. Tam je bil štab!

Torej v šoli je bil štab. Pred šolo je stopala straža gor in dol, v veži je stala zastava polka, ki je vršil službo, v šoli je bil oficir, v šoli so bile pisarne, v šoli je bila oficirska menza, generali so hodili na inšpekcije …

Vse to se je dogajalo v prelepem mesecu avgustu. Hrabre čete so po končanih manevrih zapustile lepo dolinico, a pustile so majhne spominčke. Okrog prihodnje velike noči je dekan Kunstelj, ko je gledal matične knjige cerkniške fare, zmajeval z glavo in se čudil: »Hudiča, hudiča«, je dejal, »tako malo porok je bilo pred pustom, zdaj pa toliko otrok«
Dopisnica je bila namenjena Francu Straussu v Puntigam pri Gradcu.A. Bonač je prepovedal ponatis.

Vir:

  • Osip Šest: Cesarska visokost

Dopolnjeno 2. 12. 2012

Barvana razglednica, ki ima za osnovo isto fotografijo je objavljena v knjigi: Dežela ob Cerkniškem jezeru, Marjan Slabe, Milan Škrabec, Janez Šumrada, Cerknica 1990, stran 63.

Kraj: Dobec
Datum: 1908
Avtor: neznan
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 31.7.2012
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: