Skip to content

1941 Vrhnika – Otroci na hlodih

20. 11. 2012

Janežičeva mlinska kolesa v Vrhniki je voda poganjala celih štiristo let. Po Zakrajškovem, Adolfovem in Šilcovem  je bil to četrti mlin od izvira Obrha. Imeli so tudi žago in to celo dve. Po pridobitvi venecijanke na dve rezili je starejša, enojna služila le še kot rezerva. Vedno zadostne količine vode Obrha so žago poganjale noč in dan.
Njeno delovanje in ravno tako delovanje mlina je ustavila le huda zima leta 1929. Ob tako hudem mrazu so družini pošle vse zaloge drv in za nekaj časa jih je grel edini čoln, ki so ga bili primorani razrezati.

Janežičeva mama Ivana je po izgubi moža Andreja ostala sama s šestimi otroci, kmetijo, mlinom in žago. Ko je malce odrasel, je vodenje žage prevzel sin Andrej.

Za dodaten zaslužek je skrbela z vožnjo desk iz Melanovega vrha na železniško postajo na Rakek. Na vožnje se je podajal hišni hlapec s konjema, ki sta morala biti dobro nakrmljena. Za njiju sta bili posejani dve njivi ovsa in detelje. Ana Tomec se spominja, kako je bil hlapec hud na mamo, če je kravama pred molžo primaknila šopek detelje, ki je bila namenjena le konjema.Konja sta bila vajena vsakodnevne vožnje. Ob vračanju sta znala kar sama ustavit v obcestni furmanski gostilni na Perkusu. Proti večeru sta pred domači hlev pripeljala voz in od vožnje ter gostilne utrujenega hlapca. Mama Ivana ju je razširala, spravila v hlev, spečega hlapca pa v hišo.

Po vojni si je omenjeni hlapec poiskal zaposlitev v oddaljenem kraju, ampak so ga lepi spomini še enkrat pripeljali v Loško dolino. Obiskal je Ano Tomec in ji priznal  hvaležnost njeni mami, saj je del njegovega plačila,  zasluženega pri Janežičevih, nakazovala na hranilno knjižico. Le tako mu obcestne gostilne niso pobrale prav vsega.

Tukaj najdemo pravo posebnost, ko je  fotograf na posnetek ujel drugega fotografa. Slednji je ravno v pripravah, da fotografira žensko, ki v naročju drži otroka. Najbrž je to Janežičeva mama Ivana z vnukom. Pred nakrito kopo desk je Andrej Janežič in v ospredju izreza  na hlodih Ivanka Janežič, poročena Lavrenčič v Cerknico ter njeni trije otroci Vera, Lidija in Janez.
Janežičevi so imeli dve hiši. V ozadju je njihova novejša. Tja se je družina preselila zaradi pomanjkanja prostora v starejši hiši, kjer je bil tudi mlin. Obe hiši sta bili leta 1942 požgani, po vojni je bila obnovljena le starejša.Vse naokoli ležijo razloženi hlodi, po katerih je bilo preskakovanje velika otroška zabava. Nekateri hlodi na razrez čakajo kar že nekaj časa, saj so jih že začelo preraščati bogastvo trav, posamičnih rož in predvsem kopriv.
Pri Janežičevih so imeli deklo Micko. To je ženska v temni obleki na levem delu izreza. Ana Tomec je v vozičku pripeljala svojo malčico Andrejo. V belem krilu in svetli bluzi je Anina sestra Zora, ki je krajši čas medvojnega obdobja poučevala v Starem trgu. Na hlodih sedeča in nekaj zamišljenega pogleda je Štefanova Nežka iz Kota, njeni otroci so pa našli zabavo v preskakovanju hlodov.

Slovarček:

  • razširala: odpela in odstranila konjsko vprego

Viri:

  • Ana Tomec

Kraj:Vrhnika
Datum:1941
Avtor:Lojze Tomec
Zbirka: Andreja Tomec
Skenirano: 18. 3. 2012
Oblika: fotografija

Prispevek je bil objavljen v oktobrski številki 2017 glasila Obrh na strani 43.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: