Skip to content

1951 Nova vas — Odkritje spomenika

2. 12. 2012

V nedeljo 8. julija 1951 je Krajevni odbor ZB Nova vas — Bloke pripravil odkritje spomenika padlim borcem in žrtvam fašizma v Novi vasi. Priprave na postavitev spomenika so se pričele že leta 1949. Glavni odbor ZZB NOV Slovenije je 5. avgusta 1949 odobril načrt arhitekta prof. Ravnikarja in arhitekta Šlajmerja iz ljubljanske Fakultete za arhitekturo za izvedbo spomenika in napisov na njem.

Na takrat potrjenem načrtu je zapisano:

BLOKE

Spomenik na razpotju.

Spomenik je visok cca 6 m in sestavljen iz petih kosov. Površinska obdelava je nizek kamnoseško izveden simbolični okras: »Iz plamena revolucije se dviga zmaga NOB, iz te pa drevo novega življenja«

Vrh spomenika tvori stiliziran Triglav.

Organizacija del za postavitev spomenika je bila poverjena Krajevnemu odboru ZB. Teren pred Mlekarsko zadrugo , kjer naj bi stal spomenik, so si v začetku aprila 1951 ogledali oba arhitekta in predstavnik Tehniške visoke šole v Ljubljani tov. Ekar, ki je izdelal načrte za temelje in tehnično izvedbo spomenika. Sam spomenik so izklesali v kamnoseški delavnici v Sežani.  Iz dopisovanja med Fakulteto za arhitekturo in Krajevnim odborom je razvidno, da so v končni fazi dodali kamen z glavnim napisom. Na končnem načrtu za kamen z glavnim napisom iz junija 1951 je zapisano:

»Vzeti je kamen, ki je bil predviden za spomenik, pa se je pokvaril in ga obdelati v naznačeni obliki. Arch.Šlajmer«

Kamnosek je moral nato konec junija priti še v Novo vas, da je dopolnil napise na spomeniku. Nekateri priimki so bili napisani napačno in je sledilo popravilo črk.

Na spomeniku je vklesano 179 imen. Na kamnu ob spomeniku je napis :

Spomenik padlim borcem

In žrtvam fašizma

Postavila Zveza borcev

Bloške planote 1951

Slovenski poročevalec in Kmečki glas sta v juniju objavila po dva oglasa o odkritju naslednje vsebine: »Dne 8. julija 1951 se vrši partizanski tabor z odkritjem spomenika padlim borcem, talcem in žrtvam fašističnega terorja iz narodno osvobodilne borbe, na Bloški planoti v Novi vasi pri Rakeku ob 10. uri dopoldne.

Na predvečer partizansko taborenje z godbo J.A.

Po svečanem odkritju spomenika in kulturnem programu ljudsko rajanje in srečelov z velikimi dobitki (spalnica, kuhinjska oprema, dva prašička itd.)

Za postrežbo je vsestransko poskrbljeno z zmernimi cenami.

Vabljeni so vsi borci kateri so se borili v NOV na Bloški planoti posebno pa še vabimo bivše borce iz Notranjskega odreda.

Vabi odbor ZB Bloške planote«

Dnevni red ob otvoritvi je bil naslednji:

 • Himna
 • Pozdravni govor ( tov. Daki)
 • Godba J.A. zaigra žalostinko žrtvam
 • Polaganje vencev
 • Slavnostni govor (dr. Lavrič)
 • Petje in deklamacije
 • Godba J.A. zaigra venček partizanskih borbenih pesmi
 • Predvojaška in  izven armijska z gaznizonom Vel. Bloke izvede napad na Bradatko
 • Ljudsko rajanje z velikim srečelovom.

Sredi leta 2009 je Bloška občina v soglasju s Krajevno organizacijo ZB, ob podiranju stavbe stare mlekarne in razširitvi križišča (razpotja), prestavila spomenik na novo lokacijo v park pred Osnovno šolo Toneta Šraja Aljoše. Ob tem spomeniku je tam postavljeno tudi obeležje slovenski osamosvojitvi. Žal na spomeniku ni imen njegovih avtorjev, čeprav gre pri prof. Ravnikarju za enega najpomembnejših slovenskih arhitektov, ki je izhajal iz Plečnikove šole.  Njegova dela so n. pr. spomeniki v Begunjah na Gorenjskem, v taborišču na Rabu, današnji Trg republike v Ljubljani itd.


CER 51 1 4 011Na prizorišče odkritja prihaja enota vojakov iz Velikih Blok. Zaprašeni čevlji kažejo, da so prišli peš, uniforme so še stare, ruskega kroja, kljub temu da je bil Informbiro že mimo, pripravljala se je tržaška kriza. Z velikim zanimanjem jih opazujejo dečki. Spomenik je pokrit z jugoslovansko zastavo, ob njem stojita drogova s slovensko zastavo in zastavo ZKJ. V ozadju je hiša mizarja Matevža Mišiča.

CER 51 1 4 012Pred mlekarsko zadrugo je z zastavo in zelenjem okrašen slavnostni oder, pred katerim čaka na svoj nastop godba Jugoslovanske armade (J. A.).

CER 51 1 4 013Na oder so prišli slavnostni gostje in govorniki. Drugi z leve je Knavs Tone, četrti je Matevž Hace, šesti tik nad zvezdo je narodni heroj Janez Hribar, osmi v svetlem suknjiču je dr. Božidar Lavrič, deveti je narodni heroj Stane Semič — Daki. Na mlekarski zadrugi je na mestu kjer je nekoč najbrž stala sveta podoba postavljena slika tov. Tita in tov. Kardelja. Stalina ni več.

CER 51 1 4 014Daki je slavnostno odkril spomenik.

CER 51 1 4 015Četa vojakov  je izstrelila častno salvo. Otroci so si v strahu zatisnili ušesa.

CER 51 1 4 016Pred spomenik so položili vence, Matevž Hace je za mikrofonom.

Viri:

 • arhiv ZB Bloške planote,
 • Mirko Doles Velike Bloke.

Prispevek napisal Lojze Mazij

Kraj: Nova vas
Datum: 8. julij 1951
Avtor: neznan
Zbirka: Osnovna šola Tone Šraj – Aljoša, Nova vas
Skenirano: neznano
Oblika: Skenirana datoteka

4 komentarji leave one →
 1. Drago permalink
  4. 12. 2012 08:12

  to se je dogajalo najbrž malo pred prihodom mojih staršev na Bloke, saj na fotki ne najdem očeta. Sem pa našel strica( na s insertu z odrom prvi z desne) Jožeta Teliča.

 2. Anonimno permalink
  8. 12. 2012 11:26

  Lojze Mazij
  Tone Knavs iz Nove vasi, je na slavnostnem odru ob odkritju spomenika, spoznal še nekaj prisotnih. Prvi z leve je Janez Intihar – Janoš – Matevžkov iz Ulake, tretji je Enžolov iz Ravnika, peti med Hacetom in Hribarjem je Rafael Kraševec – Storžov iz Studenca. Ob Dakiju na desni strani stoji Franc Ivančič – Bafon iz Nove vasi.

Trackbacks

 1. 1967 Bloke – Devet mesecev zime | Stare slike
 2. Nova vas – spomenik | Obeležja

Dodajte komentar

%d bloggers like this: