Skip to content

1952 Slivnica — Smučarja

3. 12. 2012

Leto 1952 je bilo zelo sneženo, saj je zapadlo toliko snega, kot že dolgo ne. Morda je ta slika nastala ravno na tistem snegu. Prikazuje dva mlada Cerkničana, ki se smučata po pobočjih Slivnice. Neznan fotograf ju je slikal med drvenjem po strmini.

Ljudje se takrat niso vozili smučat na Gorenjsko ali kam v tujino. Smučali so se na Loškem, če so imeli malo več časa, pa so šli na Slivnico. Že pot na Slivnico je smučarjem vzela precej časa, saj so morali navzgor “štamfati” smrekco, da so se lahko spustili enkrat popoldne v dolino.

Otroci so se smučali in sankali v Tavžljevi in Klopčarjevi dolini, pa tudi po bližnjih vzpetinah na Peščenku in Svini gorici.

To je France Tavželj, — Krstinčkov France s Peščenka.Nekaj let po vojni ni bilo denarja za nakup opreme za smučanje. Franceta smučata na lesenih smučkah, običajno jesenovih. Vezem smo rekli šponarji. Palici sta najbrž leskovi, je pa Krstičkova palica, ki jo drži v levi roki že nekoliko zavita, sicer ne tako, kakršne imajo sedanji smukači.
Ta pa je France Lovko — Urbanov France, prav tako s Peščenka.Oblečena sta v vsakodnevni obleki, brez rokavic in ustreznih pokrival, da ne rečem čelad.

____________________________________________________________

Vir:

 • Stane Šajn

Kraj: Slivnica
Datum: 1952
Avtor: neznan
Zbirka: Stane Šajn
Skenirano: 4. 7. 2012
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  3. 12. 2012 14:54

  Zanimiva sta krogca na njunih palicah,ker sta vsak drugače pletena.
  So pa Krstinčkove palice novejše ali dražje izvedbe saj imajo že jermenčke za okoli roke ,da nisi ob vsakem padcu štanfal nazaj gor kjer so ponavadi ostale. So se pa zaradi tega večkrat zvile ali celo zlomile ob padcu nanje z vso svojo težo.
  Zdi se mi da imajo Urbanove smuči na špica značilne bunkice ki so jih naredili nekateri izdelovalci smuči.
  Ene smuči so imele samo jermenček spredaj tako da si vanj malo močneje brcnil da je objel čevelj ali gumast škorenj kar si imel.Novejše vezi so imele pa že “šponarje” katerim smo rekli “kandahar šponarji”.
  Ker sem kot otrok hotel smučati tudi sam pa nisem imel svojih smučk sem enkrat vzel očetove (seveda ko ga ni bilo doma) in se spustil po vrtu za hišo sem pogruntal da so malo predolge zame zato sem našel kambarco (žago) in jih zadaj odrezal 50 cm. In glej ga zlomka dolžina taprava samo težišče se je prevesilo na prvo stan tako da spet ni šlo zato sem jih posprevil nazaj. Ko pa je oče čez nekaj dni iskal smuči da bi odnesel seno in hrano za živali v gozd tudi njemu niso dobro služile zato ne bom tolmačil kako me je za moje strokovno delo “pohvalil”. Še danes večdeset let zatem stojijo na podstrešju samo odreske s katerimi sem dobil po riti so šli za kurjavo.

 2. Janez permalink
  5. 12. 2012 08:02

  Krstinčkov France, je že takrat imel tapravo držo za carving tehniko.

 3. Heda permalink
  12. 12. 2012 00:21

  Lepo je videti svojega očita kako se je na smučkah spustil s Slivnice,! Miloš se priporočam za fotko!

Dodajte komentar

%d bloggers like this: