Skip to content

1900 Begunje — Trije na eni

11. 01. 2013

Na tej dopisnici gre za tri poglede na Begunje pri Cerknici. Dopisnica je bila iz Begunj poslana gospici Tilki Žitnik,  ki je bila v samostanu pri Gospej sveti na Gosposvetskem polju, 8 km severno od Celovca na Koroškem.

Neznan fotograf je napravil tri posnetke vasice Begunje in jih tako skombiniral, da je bilo med njimi nekaj prostora tudi za pisanje sporočila.

Na tej sliki je se v ozadju vidi Javornike. Na levem robu se vidi spuščajoči se obronek Slivnice. Pred Javorniki ter nekoliko desno od zvonika begunjske cerkve se vzpenja Kemlak (647). Ob desnem robu slike pa je vzpetina Črvivnik (684).

V ospredju te slike pa je pogled na vasico Begunje. V sredini slike je videti še staro župnijsko cerkev svetega Jerneja apostola, saj je bila zdajšnja cerkev zgrajena v letih 1907-1909. Na levi strani se vidi najprej Mihcava hiša, za njo pa stoji Krajnča hiša. Za Krajnčo hišo je videti Robčo hišo. Na deseni strani fotografije se vidi najprej nizko Barklevo hišo in čisto na desni strani stoji z odprtimi polkni levega okna v prvem nadstropju Cencova hiša.

Da je naredil ta posnetek, je moral iti fotograf na planoto zahodno od Brezij in fotografirati Begunje v smeri proti severu. Zato se na tej sliki vidijo zadaj Zalake (909), ki se raprostirajo nekako pod napisom Mlini. Zadaj desno je Špičasto Stražišče (955), ki ji mnogi rečemo Špička , nekateri pa le Stražišče. In pred Špičastim Stražiščem je Cemarovnik, nekako tam, kjer v nemškem jeziku piše Mühlen (mlini). V ospredju pa je Kurja dolina.

Tilka je bila po vsej verjetnosti nuna v samostanu pri Gospej sveti na Koroškem. Iz vsebine napisanega pa je bila tam tudi Arkotova Ivanka. Tilka tam še ni bila dolgo, saj je čutiti, da je bilo dopisovanje kar živo. Podpisane so:

 • Mimi Otoničar
 • Mimi Stergulc
 • Angela
 • Ivanka Strgulc
 • Mimi de Toni
 • Malči
 • Pepi ali Pepca

Za takratne razmere je dopisnica prispela iz Begunj k Gospej sveti v dveh dneh, kar smatram za precej hitro dostavo.

Vir:

 • Janez Turšič mi je pomagal pri hišnih imenih in imenih vzpetin

Kraj: >Begunje
Datum: 19. 2. 1900
Avtor:
neznan, založil K. Karinger
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 31. 7. 2012
Oblika: razglednica

One Comment leave one →
 1. janez permalink
  11. 01. 2013 17:43

  Ja Dušan,jaz sem gledal samo hiše in hribe okoli Begunj. Polovica podpisanih je naša žlahta. Mimi Otoničar je sestra moje mame , poročila se je z Petričem in je živela v Cerknici. Mimi, Malči in Pepca de Toni pa so žlahta po očetovi strani. Moja stara mama je iz rodbine de Toni. Drugič bom moral malo bolj pogledat in prebrat slike.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: