Skip to content

1939 Cerknica – Avtobus zavija na postajo

30. 01. 2013

121125071Neznani fotograf je poleti nekaj let pred začetkom druge svetovne vojne fotografiral Meletov avtobus. Avtobus je usmerjen proti Dolenji vasi. Po vsej verjetnosti je šofer zavil v garažo, ki je bila zadaj za Meletovo hišo, nekako tam, kjer je steklena palača, kakor so nekateri imenovali poslopje, v katerem je bila še ne dolgo tega cerkniška avtobusna postaja.

Makadamsko cesto, ki zavzema skoraj dve tretjini fotografije, so leta 1961 protiprašno asfaltirali. Otroci so z zanimanjem ogledovali tisto asfaltersko mehanizacijo in asfaltiranje, mene pa je tistega dne tako bolel zob, da nisem mogel tja. Moral sem na zobozdravniški stol, vendar je bil asfalt tudi brez moje prisotnosti tam uspešno položen.

121125071-001Ravno na lokaciji, ki je prikazana na tem segmentu, je bilo včasih avtobusno postajališče. Avtobus se je ustavljal pri vagi pred Meletovo hišo, kadar je pripeljal z Rakeka. V grabnu na nasprotni strani ceste pa, kadar je pripeljal iz Martinjaka. Ta graben se vidi na desni strani zgornje fotografije.

V Meletovi hiši je bila pošta in gostilna. Prav tako je bila pred hišo velika mostna tehtnica. Pošta je bila v prostoru za okni, ki se vidijo v pritličju Meletove hiše.

Meletovi so imeli tudi veliko mehanično delavnico, v kateri so opravljali tudi zelo zahtevna dela. Od leta 1929 so imeli svoj avtobus, ki je prevažal potnike in prtljago, najprej od Rakeka do Prezida in seveda obratno.

Kraj: Cerknica
Datum: 1938
Avtor: neznan
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 25. 11. 2012
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. 30. 01. 2013 09:12

  Čemu pa je služila “štanga”, na katero sta naslonjeni kolesi?

 2. medvedd permalink
  30. 01. 2013 10:16

  Po moje je bila štanga namenjena za privez živine in konj. Glede na to, da je bila tam vaga, se je ta privez lahko uporabljal v te namene, odvisno od protokola za vaganje. Če se je na vaganje pripeljalo več živali se jih ni vagalo skupaj, ampak posamezno, Druge živali pa je bilo takrat nekam privezati, Če se je pa vagalo voz, pa je bilo morda pred tem potrebno “izpreči”, pa so vola ali konja privezali za štango. Ali pa je bilo enostavno štanga tam zaradi koles, da se jih ni naslanjalo na fasado.

Trackbacks

 1. 1930 Rakek – Okvara avtobusa | Stare slike
 2. 1935 Cerknica – Anton Mele | Stare slike
 3. 1939 Stari trg – Avtobus na progi Stari trg-Rakek | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: