Skip to content

1935 Cerknica — Z volmi na Placu

18. 02. 2013

121125069Fotografija neznanega avtorja prikazuje vprego z volmi. Ne vem zakaj, vendar v Cerknici nisem slišal, da bi kdo imenoval tako vprego v dvojini, na primer z voloma. Ne glede na slovnično število, na kar se tudi vola nista ozirala, sta le privlekla naložen voz na vrh klanca, na Plac, kjer se stekajo poti, oziroma povedano drugače, od tu vodijo poti na vse strani.

Vsebino tovora na tajslnu je skoraj nemogoče dognati. Morda je v vrečah krompir in je kmet namenjen le-tega sadit. Ker je voz s prlugamə poln, sem prepričan, da ni na vozu moka iz Rutarjevega mlina. Kdo ve? Le kam kmet z gajžlo vpijoč lesjep in hout vodi vprego z volmi?

121125069-001Zadaj levo je videti Šrangarjevo hišo, vprega pa je pred Pogačnikovo hišo, v kateri je bila trgovina. V tej hiši je bila trgovina tudi po drugi svetovni vojni. Nekaj časa je bila v njej tudi električarska delavnica, pa fizioterapija, pa spet trgovina, ki jo je vodil Taradi.

Zdaj je prostor, kjer je bila nekoč trgovina, prazen. Pogačnikovi so pred leti hišo prodali. Je pa na hiši še vedno poštni nabiralnik.

In ker na fotografiji ni zaslediti nobenega datuma, sem se odločil, da je bila fotografija posneta leta 1935. Lahko, da je bila posneta prej, morda pa tudi kasneje.

121125082Našli smo račun, ki ga je trgovec Alojzij Pogačnik izstavil  in s podpisom potrdil, da je račun z datumom 30. 12. 1912 in na katerem je specificirano blago, naslovljeno na slavno Telovadno društvo Sokol iz Cerknice v višini 14,28 kron, poravnan.

Kot je videti, je Alojzij Pogačnik celo leto kreditiral Telovadno društvo Sokol, saj je Sokolu skozi celo leto izdajal potrebne artikle, ob koncu leta pa izstavil ustrezno fakturo. O obrestih pa nobene sledi. Kaj takega že dolgo ni mogoče.

Slovarček:

  • tajsl: vrsta voza
  • prluge: debelejše žagance, med katere se je naložil tovor
  • lesjep in hout: povelja voznika
  • gajžla: bič

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: neznan
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 25. 11. 2012
Oblika: fotografija, dokument

One Comment leave one →
  1. alojzmazij permalink
    18. 02. 2013 10:10

    Slavno društvo Sokol je čez poletje kar pridno telovadilo, kar se vidi iz nakupov magnezija, ki so ga potrebovali za mazanje dlani pri vajah, posebno na drogu in bradlji. Trgovec pa ga je tudi na gram natančno tehtal, da je bil kreditni odnos kar se da točen.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: