Skip to content

1959 Kozarišče – Ječmenček žanjem

17. 04. 2013
II_1289

Uroke zdravijo, 62 – letna Terezija Baraga

Gašperčeva Reza otroku žanje ječmen. Ječmenček je bila včasih zelo pogosta, neprijetna težava v obliki otekline na robu veke, ki nastane zaradi okužbe enega od lasnih mešičkov, iz katerih rastejo trepalnice.

Otroka so postavili pred zdravilko. Ta mu je z roko zamahovala v predelu oči levo in desno, kot bi s srpom žela žito – ječmen in med tem ponavljala ječmenček žanjem, ječmenček žanjem … Vse sogovornice so mi svojo izkušnjo iz mladih let pripovedovale z nasmeškom na ustih, a na koncu vendarle dodale, da je menda kar pomagalo.

Nekoč se je k zdravniku odšlo po pomoč zelo, zelo poredko, marsikdo zdravnika ni nikoli obiskal. Z boleznijo so se ljudje spopadli sami, vsak si je pomagal, kakor je vedel in znal.

Najpogosteje je moralo telo samo premagati bolezen. Zelo pogosto pa so ljudje posegali tudi po različnih domačih zdravilih. Spisek zdravilnih zeli ni vseboval samo vsem dobro znane kamilice, ampak je bil zelo obsežen, prav tako tudi seznam drugih, bolj ali manj čudnih snovi, ki so se prav tako uporabljale v domači lekarni. Naj omenim samo nekatere: polževa slina, pilpoh, loj,  salo, pouhovca, kravjak, senen drobir, slina, kamen, česen, med, vino, šnops, brinovec, glina, in še in še bi lahko naštevali.   Nekateri so si tegobe lajšali s knajpanjem. Z nekaterimi boleznimi pa so se spopadli kar z uroki.

V vsaki vasi se je našla kakšna starejša ženska, ki je znala z uroki. Iz te slike razberemo, da so v Kozariščah po tovrstno pomoč otroke pošiljali h Gašperčevi Rezi – Tereziji Baraga.

II_1288

na Gašperčevem dvorišču.

Po kretnji roke, ki drži spodnji vogal predpasnika (firtaha) ugotavljam, da gre na drugi sliki za drugačen postopek. Tu je Terezija otroka ophala. Iz slike ali zapiskov ob njej ne razberemo, kakšno težavo so zdravili. Sem pa izvedela, kako je ta postopek potekal. A o tem več v enem od naslednjih prispevkov.

Za skladovnico drv se skrivata dve mlajši ženski postavi, ob robu pa kuka še en otrok. To bo najbrž mati otroka, ki je pri Rezi na zdravljenju. 

Slovarček:

 • ophati: zdraviti uroke
 • ječmenček, ječmen: gnojno vnetje lojnic v veki
 • pilpoh: sok hoje (jelke)
 • pouhovca: polhova mast
 • šnops: domače žganje.

Viri:

 • Štefka Urbiha
 • Betka Baraga
 • Silva Šepec
 • Slovenski etnografski muzej

Kraj: Kozarišče 19
Datum: 1959
Avtor: Marija Makarovič
Zbirka: Slovenski etnografski muzej, slika F II/ 1288
Skenirano: 3. 8. 2011 (Slovenski etnografski muzej)
Oblika: negativ

One Comment leave one →
 1. 17. 04. 2013 09:18

  Pilpoh – smola

Dodajte komentar

%d bloggers like this: