Skip to content

1962 Viševek – Uroki

18. 04. 2013

“Uroke phe”, Baraga Marija – Bazizlova, Viševek 30

Le kaj počne Bazizlova Mica, da jo je etnologinja Marija Makarovič slikala kar iz nekaj zornih kotov ter njene slike v Slovenskem etnografskem muzeju uvrstila pod vraževerje? To vprašanje me je kar dolgo časa težilo (matralo) in na koncu pripeljalo do zanimivega odgovora, ki je v povezavi z alternativnimi metodami zdravljenja iz naše še ne tako daljne preteklosti.

Ophali te bodo

Bila sem še zelo majhna. Ko me je bolela glava, so mi mati naročili: “Pojdi h Krapenčevi materi, da te bodo “ophali”. Mala Silva je naposled stala pred materjo, preplašena in z velikimi očmi, medtem so Krapenčeva mati iz Iga vasi nekaj nerazumljivega mrmrali, prijeli za spodnji vogal  firtaha, z njim zamahnili levo in desno in to pospremili z besedami “šk, šk”. Potem je sledilo še pljuvanje na levo in  na desno stran ter nazaj čez ramo (to prikazujejo slike).

Tako so zdravili prenekatero otroško težavo. Pa menda je celo pomagalo (nucalu).

V vsaki vasi se je našla kakšna ženska, ki je obvladala te veščine. Kot beremo, so v Iga vasi hodili h Krapenčevi materi. Na sliki vidimo, da je v Viševku to obvladala Bazizlova – Baraga Marija. V prejšnjem prispevku na to temo pa smo izvedeli, da so se v Kozariščah po tovrstno pomoč obrnili h Gašprčevi Rezi. V Podgori so se zatekli k Drabunovi materi. Kdo pa je uroke zdravil v ostalih vaseh po dolini?

Zdravljenje s križem

Tudi Štefka mi je zaupala podobno izkušnjo iz rane mladosti.  Kot še čisto mali deklici je brana padla na nogico in ji prebodla nart. Mala Štefka se je drla na vso moč. Domači so jo hitro odnesli k Drabunovi materi. Ta ji je z večjim kovinskim križem nad poškodovano nogo po zraku narisala križ in ves čas nekaj nerazumljivega govorila. Štefka sicer ne ve zakaj, a bržkone zaradi strahu, je pri tem dejanju utihnila in noga se ji je lepo zacelila.

Slovarček:

  • firtah: predpasnik
  • nucat: pomagati

Viri:

  • Silva Šepec
  • Štefka Urbiha

Kraj: Viševek
Datum: 1. – 15. 8. 1962
Avtor:
Marija Makarovič
Zbirka: Slovenski etnografski muzej
Skenirano: 23. 11. 2012 (Slovenski etnografski muzej);  F0000019/215, F0000019/216, F0000019/217
Oblika: negativ 6×6

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: