Skip to content

1962 Kozarišče – Od kod ime vasi

16. 05. 2013

19_091-copyImena prvih štirih prebivalcev naše vasi naj bi bila Primož, Jernej, Miha in Truden. Od takrat naj bi, po legendi seveda, izvirala tudi domača hišna imena s Petelinje gase: Primoževi, Jernejevi, Mihovi in Trudnovi.

Že takrat, ko vasi še ni bilo, so ta naš svet ogrožale velike poplave. Tam pri Belih vodah (Bajləh uadah) so delovali zgoraj omenjeni štirje oglarji. Ti so v gozdu oglarili in s tem krčili gozd. Vsak od njih je imel tudi svojo kozo. Grajski s Snežnika (grajnskə Žniepərskə) so jih povabili, da se naselijo v okolici gradu. Postali so njihovi tlačani, ki so s seboj, za preživljanje, pripeljali tudi svoje koze. Ljudje so jih zato klicali kozarci, vasi pa se je prijelo ime Kozaršče.

19_091-copy-3Najbrž se nobenemu ni potrebno posebej truditi, da bi ugotovil, katere njive se kličejo Krvice. Pogled z vrha Kuclja razkriva veliko število avgustovskih ostrnic. Torej so kmetje tudi otavo na veliko zdevali. Ta zaradi kratke rasti ni najbolj primerna za zdevanje.Edina vertikala v vaškem jedru je zvonik cerkve sv. Benedikta. Levo iz vasi je še nekaj hiš, ki so ločene od vaškega jedra, ta del vasi stoji na Perkusu. Svet med temi hišami in vaškim jedrom pa kličemo Med rantami. Tu je bila cesta na obeh straneh zagrajena z rantami, tako so zavarovali pridelek na njivah levo in desno pred živino, ki so jo hodili napajat iz Krakovega pod most. Rante so bile položene med lično izklesane kamnite bloke, ki še danes tiho in vztrajno postajajo ob cesti in potrpežljivo čakajo, da jim vaščani najdemo nov pomen.

V ozadju se pod Šmaraškim hribom stiska še vas Šmarata, ki ima levo, nekoliko ven iz vasi, tudi svojo cerkvico sv. Marjete.

19_091-copy-2Slika je napravljena z vzpetine imenovane Kucelj. Takoj pod hribom, na polju, je prepoznati dvovprego belih konj in kmeta pri enem od kmečkih opravil na polju. Po drži in obliki silhuete ugibam, da kmet mogoče sedi na brcalu. Boste potrdili ali zavrgli mojo tezo?

Bele konje pa so vedno imeli prav pri Jernejevih – to je hiša, ki je omenjena že v samih začetkih vasi.

Slovarček:

 • grajnsk: grajski
 • Žniepərskə: Šneperski
 • ranta: debelejši drog
 • brcalo: pripomoček, naprava za obračanje sena na konjski pogon

Viri:

 • Franc Ovsec, Stari trg
 • Jože Ovsec, Kozarišče
 • Ožbolt Milena, Andrejeva stopinja, KG 2004

Dopolnjeno 1. 9. 2013

Celozaslonski zajem 20.9.2013 121149Prispevek je bil objavljen v letošnji 3. številki revije Obrh na 26. strani.

Kraj: Kozarišče, pogled s Kuclja
Datum: 1. – 15. 8. 1962
Avtor: Fanči Šarf
Zbirka: Slovenski etnografski muzej, Teren 19 – Loška dolina F0000019/091
Skenirano: 8. 5. 2013 
(Slovenski etnografski muzej)
Oblika: negativ

2 komentarja leave one →
 1. milenatruden permalink
  16. 05. 2013 14:12

  Janja, zelo sem vesela da sem videla tako lepo sliko od Kozarišč in tako krasna polja slikano 1962-tega leta iz Kuclja ko je bil še gol. Čeprav me spominja matr na njivah,je lepo videti obdelane njive in deteljo na osternicah.To je zelo dragoceno, ker ne obstaja več, ne polje ne gol Kucelj. Eno reč bi pripomnila, ko smo peljali kravo ali konje napajati iz Krakovega, smo vedno rekli ‘k bregu’. Desno od mosta se je napajalo živino, še bolj v desno na plošnatimi skalami smo stali in prali žehto ali zajemali vodo. S teto sva tudi morale prati svinska čejva ravno tam.Vedno je bilo to najino delo. Toda 2012. ko sem stala pri bregu ni bilo nikjer videti skal kjer smo čepeli in prali, vse je bilo zaraščeno in voda prevelika, da bi šla pogledati bližje. Prej kedaj grmičevje je rastlo samo malo pri mostu na naši strani okrog 55-tega leta, vse na desno je bilo golo.Zdaj je visoko grmovje, ki pokriva vodo in nobenih sledi ni. To so še moji živi spomini. Milena iz Australije

 2. Janja Kozarka permalink
  16. 05. 2013 17:03

  Milena se strinjam. Živino se je vodilo napajat k bregu (gnalu na udo v brajg). V prispevku sem namenoma uporabila izraz pod mostom, ker so bila v vasi vsaj tri napajališča in za vse se je reklo “k bregu”. S tem, da so/smo vaščani vedeli, kje kateri del vasi napaja. Vaš konec vasi v bregu pod mostom, pri nas na Petelinji gasi v bregu pri Šmonu, iz Blatne gase pa v bregu pod Markovo hišo. Pa še kje drugje, če je bilo vode malo.
  O napajališču živine v bregu pod Markovo hišo sem že pisala tule: http://stareslike.cerknica.org/2010/12/14/1959-kozarisce-razglednica-vasi-z-ostrnicami/

Dodajte komentar

%d bloggers like this: