Skip to content

1905 Studenec na Blokah – Razglednica

5. 06. 2013

Dragutina Žagarja in njegove fotografije smo v naših Starih slikah že nekajkrat srečali. Na začetku 20. stoletja je imel ateljeje v Delnicah, Prezidu in Kočevju. Tako se je okoli leta 1905, na praznični poletni dan, ustavil na Studencu na Blokah. Nastala je ena prvih fotografij bloških vasi in njenih prebivalcev.

Ime Studenec in izpeljanke iz tega krajevnega imena – Studenčice, Studenice, Studence, Studenca ima 10 slovenskih krajev v vseh naših pokrajinah.

Studenec na Blokah (759 m) je stara bloška vas, ki se naslanja na SZ pobočje Belovke (848 m). Tu se pot čez Bloško planoto razcepi proti ribniški dolini, Loškemu potoku in na Goro. Že Valvazor je omenjal na Studencu staro cerkev sv. Justa, ki je stala pod cesto blizu vodnega izvira. Danes o njej ni sledi. Okoli leta 1700 so vaščani zgradili v vasi novo veliko cerkev v obliki križa in jo posvetili sv. Petru. Njena posebnost je, da zvonik ni zidan od tal, ampak se začne pod cerkveno streho. Prednja stran zvonika sloni na pročelnem zidu, ostale stene pa na vitkih cerkvenih obokih. Sv. Peter je zavetnik vasi Studenec in Topol in goduje 29. junija.

Na Studencu je bil leta 1767 rojen Jakob Kraskovic (Kraševec), znameniti zdravnik, kemik in eden prvih letalcev z baloni, ki smo ga Slovenci začeli odkrivati šele nedavno.

Fotograf se je za to sliko povzpel nad Grgčovo hišo in kamero usmeril navzdol po vasi. Vidna je ravnina Bloške planote in v oddaljenosti Pečnik, Glinska loza, vrhovi Slivnice in levo od cerkvenega zvonika Veja. Vse hiše so krite s slamo, skozi vas vodi prašna cesta. Danes lahko ta pogled na vas gledamo neposredno preko spletne kamere Studenec na Blokah.

Fotograf se je postavil pred Šabidrovo hišo. Na levi je vidna gostilna Pri Figovih – Zakrajšek. Danes te hiše ni več. Predenj sta kar na cesto legla dva možakarja, ženske z majhnimi otroki so se posedle na stole, mož v telovniku – lajbelcu, se je za slikanje odkril, kot bi bil v cerkvi ali bi stal pred župnikom. Le vaški fantiči bosi zvedavo stojijo ob strani ponosni, da so v hlačah, čeprav z naramnicami navzkriž in seveda pokriti v klobuke.Izkoristimo to priložnost in namenimo klobuku, ki je bistveni del kmečke fantovske in moške oprave nekaj besed. Že naš rojak Fran Milčinski je takole opisal v svoji “Beležki o kranjskem tepežu” vlogo klobuka:

V mestu je od dne do dne več oseb, ki jih ni sram nego se celo po ulicah kažejo z golo glavo in brez klobuka. Na kmetih bolje vedo, kaj se spodobi. Na kmetih si lahko bos, nikakor pa ne brez klobuka in ga ne boš dal z glave niti v hiši, razen pri južini, pri molitvi ali kadar greš v posteljo spat. Brez klobuka ni moško lice dostojno oblečeno, in ako kdo nima klobuka, tako je, kakor da ni cel in da mu manjka del telesa. Kmečkemu fantu je klobuk najodličnejši okras. Ob tepežih klobuki silno trpe. Ker je klobuk tako rekoč skoraj najbistvenejši del kmečkega fanta, je baš zoper klobuke obrnjen dober del sovražnosti. Gorje klobuku, ki nasprotniku pride v roke! Strahovita usoda ga čaka …

Občasno sta bili na Studencu tudi gostilna Pri Županovih in Šabidrovih. Furmani iz Loškega potoka so se radi ustavljali na Studencu – zadnji bloški vasi pred vzponom proti Konfinu, meji proti Loškemu potoku in Dolenjski.

Hišna imena na Studencu navzgor po vasi. Na levi strani so: Mežnarjevi (Kozmankar), Cempretovi, Grabišcovi, Pintarjevi, Turkovi, Pikcovi, Namretovi, Jeršanovi in Grgcovi. Na desni strani pa so: Šabidrovi, Šuštarjevi, Lesarjevi, Miščevi, Županovi, Koretovi, Žgajnarjevi in Storževi.

Danes je Studenec lepo urejena bloška vas z več novogradnjami, igriščem in mladimi družinami.

Viri:

 • Bloški korak, 1/2013
 • Fran Milčinski: Smešne historije

Kraj: Studenec na Blokah
Datum: 1905
Avtor: Dragutin Žagar, Delnice
Zbirka: Bronislava Žurga
Skenirano: 26. 6. 2011
Oblika: kopija razglednice

3 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  5. 06. 2013 09:18

  Mi smo dajali naramnice (šire) navzkriž če so bile te predolge in so se hlače vlekle po tleh.
  Oziroma smo bili premajhni za hlače,ki so bile poverbane od starejših članov družine.
  Seveda pa takrat še ni bilo elastičnih naramnic.
  Pa še ena prigoda glede obveznega klobuka.
  Povedali so mi da se je moj stari oče peš odpravil iz Grahovega na Bloke oziroma k maši k Sv.Trojici pa mu je od hitre hoje postalo vroče in ko se je hotel razkriti klobuk je pogruntal da ga je v naglici pozabil doma. Samo zabentil je in se pred Radljekom obrnil pa tekel nazaj domov po pozabljeni klobuk nato pa hajd ponovno čez Strmec na Bloke saj brez klobuka ni mogel stopiti pred ljudi in žlahto.
  Danes še z avtom tega nebi naredil.

Trackbacks

 1. 1900 Markovec – Lukovi dve je slikal fotograf Dragutin Žagar | Stare slike
 2. 1935 Velike Bloke – Lipetov Viktor | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: