Skip to content

1938 Rakek – Smučarski tečaj

6. 06. 2013

120322025Tega dne, 1. januarja 1938, je sonce močno sijalo. Smučarji so le v puloverjih in še ti niso videti debeli – pa še sliko je preveč osvetlilo. V standardni smučarski opremi tistega časa sta se smučarja nastavila fotografu na Liscu, nasproti stare osnovne šole na Rakeku.

Na sliki sta Anton Jelenc in Lado Strohsack, katerega fotografije smo že objavljali. Bil je tudi zagrizen športnik in čebelar.

Članki v časopisu Jutro nam povedo, da so bili v tridesetih leti in pa tudi desetletje prej, na Rakeku smučarski tečaji in tudi smučarska tekmovanja celo na vseslovenski ravni. Organizator je bil smučarski klub Javornik. Jugoslovenski zimsko sportni savez je v začetku decembra objavil zimsko športni spored sezone. Tečaji za naraščajnike in mladino so potekali preko božičnih počitnic, tisto sezono od 26. decembra 1937 do 8. januarja 1938.

“Ob zaključku tečaja je bila na Novo leto tekma v alpski kombinaciji, ki je nudila publiki ostro borbo 18 mladih in nadarjenih tekmovalcev. Tekma je bila v krasnem vremenu, prav dobrih snežnih razmerah in dobri organizaciji. Start v obeh disciplinah je bil s Tičnice, cilj pa pri Mlakarju. V smuku je bilo 900 m dolžine in 155 m višinske razlike in v slalomu 800 m dolžine ter 140 m višinske razlike.” – Dnevnik Jutro.

Rezultatov tekmovanja za leto 1938, žal, nisem našla. V letu 1939 pa so bili takšni:

Zmagovalec v konkurenci je bil Dorè Brecelj, zbral je 176,47 točk. Drugi je bil Zvone Urbič s 176,35 in tretji Jože Mlakar s 174,62 točkami, itd. Izven konkurence so startali tudi juniorji, med katerimi je dosegel najboljši rezultat dneva Janez Hladnik s 184,54 točkami. Najboljši v smuku je bil Vojko Gabrenja s časom 51,5 desetink, v slalomu pa Zvone Urbič 1:28,4 desetnike.

Na dan svetih treh kraljev, 6. januarja, so priredili smučarski tek za za mladino in naraščaj. Zmagovalca obeh skupin sta od kluba prejela kompletne tekmovalne smuči in sta se udeležila mladinskega državnega prvenstva marca v Planici.

Ponovno je zapisal dnevnik Jutro:

“Najmlajši pripadniki bele opojnosti – teh je na Rakeku kot mravelj – so tekmovali na progi 1 km za najoriginalnejše nagrade. Zmagovalec Krač Aleksander je prejel častno priznanje v obliki krvave klobase, nižje plasirani pa za manjše klobasice. To tekmo je priredil rakovški drobiž na lastno pest, ker se je čutil zapostavljen za organiziranimi smučarji. Borili pa so se kot bi šlo najmanj za olimpijske kolajne in tudi dobro so smučali.”

Smučarske tekme na Rakeku so potekale že nekaj let pred ustanovitvijo Smučarskega kluba Javornik. Časopis Slovenski narod je februarja leta 1923 takole vabil na Rakek:

“VELIKA SMUČARSKA TEKMA. V nedeljo, dne 25. t. m. se bo vršila na Rakeku letošnja glavna smučarska tekma za prvenstvo Jugoslavije, ki se je udeleže tekmeci iz Slovenije, Zagreba in Beograda. Tekma obeta biti zelo zanimiva, ker bo nudila sledeče prednosti in ugodnosti pred dosedanjimi: proga bo izpeljana po goricah in brdih rakovške okolice in bo znašala to pot daljavo 17 km. Start in cilj bo na enem in istem mestu. Tekmovalci bodo imeli jako lep odprt svet brez mnogih ovir, vsled česar bo tek na smučeh v obče gladek in precej nagel, posebno ako bo mogoče pri nedeljskih snežnih razmerah smuči namazati. Občinstvu bo to pot prvič dana le-ta ugodna prilika, da bodo lahko Iz ene in iste razgledne točke — komaj 7 minut nad kolodvorom Rakek — lahko opazovali celi potek tekme od starta na cilj.

Vsa tekma se bo lahko izvršila v enem dnevu vsled ugodnih železniških zvez. Polovična vožnja na železnici za tja in nazaj! — Odhod na Rakek v nedeljo zjutraj s poštnim vlakom ob 5.50 uri, prihod na Rakek ob 7.38, nato zajterk v gostilnah: »Pri Ševarju«, »Domicelj«, »Mlakar«, »Gabrenja«. — Start točno ob 10. uri na griču »Srnjak« nad kolodvorom Rakek. — Prihod prvih krmarjev na cilj se pričakuje med pol 11.—12. uro. Popoldan po kosilu prijateljski sestanek v gostilni »Pri Sevarju«, kjer bo tudi razdelitev daril.

Ker bo le-ta tekma res nekaj zanimivega in bo zadovoljila tako tekmovalce kot gledalce, vabimo cenjeno občinstvo iz Ljubljane in drugih krajev kot tudi vse smučarje, da se udeleže tega letošnjega smučarskega slavlja v čim najobilnejšem številu. — Vse ostale podrobnosti glede tekme se bodo še pravočasno objavile po časopisju in pa v soboto dopoldan na plakatu v izložbi tvrdke »Magdič« pred glavno pošto v Ljubljani, Jugoslovenski zilmskosportni savez.”

Glede na to, da je bila tistega leta na Rakeku huda zima z obilo snega, ki je trajala od januarja pa celo do sredine aprila, je tekma najverjetneje zelo uspela.

120322025-003Pomanjkanje ostalih zgradb mi ne dopušča sto odstotno prepoznati hiš v ozadju. Sem pa skoraj prepričana, da je leva Rajčevičeva, desna pa stara rakovška šola.
120322025-001Anton Jelenc. Na spletni strani mi je uspelo najti podatke le o enem Antonu Jelencu, ki je bil iz Tržiča in v vojski avstro-ogrskega cesarstva pripadnik slovitega in najbolj slovenskega 2. gorskega strelskega polka in je leta 1913 v Admontu v Avstriji opravil tečaj in izpit za vojaškega smučarskega inštruktorja.
Anton Jelenc je bil rojen leta 1889 v Tržiču. Umrl je leta 1967, počiva na tržiškem pokopališču.Glede na sloves in množičnost smučarskih tekem bi bilo verjetno, da je to prav ta Anton.

120322025-002Smučarja sta oblečena v široke pumparice, ki niso bile naklonjene hitremu smučanju. Predstavljajte si Tino Maze v takih hlačah in njen rezultat!O kakšnih pancerjih ni ne duha ne sluha. Čevlji so navadni gojzarji v kovinski čeljusti, ki jo je leta 1936 patentiral Tone Lazar iz Krope. Pritrjeni so z vezmi Kandahar, ki smo jim po domače rekli šponarce.

Palice smo si včasih naredili kar iz leskove veje. Te so tekmovalne in so boljše, saj imajo krpljice, ki jih leskovke niso imele.

120322025zNa zadnji strani fotografije smo izvedeli vse. Skoraj prepričana sem, da je fotografija nastala s fotoaparatom Lada Strohsacka. Kdo je bil na drugi strani aparata, bo pa ostala uganka.Za dve zgodbi je žal zmanjkalo prostora.

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1. januar 1938
Avtor:
Zbirka: Peter Kovšca
Skenirano: 22. 3. 2012
Oblika: fotografija

Dopolnjeno: 17. 4. 2016

sp1januar 2016 – Prispevek je bil objavljen v  januarski številki glasila Slivniški pogledi  na strani 28.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: