Skip to content

1929 Rakek – Z vznožja Kilovca

9. 07. 2013

Rakek UnecRakek tokrat ni slikan z vrha Kilovca, temveč z vznožja le tega. Fotograf se je le malo bolj pomaknil proti Delskemu mostu. Še vedno ima železnico za hrbtom. Pogled se nam razkrije na celotni spodnji del Rakeka.

Tega tu (še) ni videti, je bila pa tega leta na pri nas in po vsem svetu huda zima. Na Rakeku je bil najhujši mraz 11. in 12. februarja. Temperatura se je spustila do 25 stopinj pod ničlo.

Rakek UnecNa spodnjem delu pokopališča je vojaška kapelica, ki so jo podrli leta 1942, ker je že močno razpadala. Nasproti nje zgoraj pa je mrliška vežica, ki je že davno ni več. Ne spomnim pa se, katerega leta so jo podrli. Vsekakor prej, preden so začeli graditi novo leta 1988.
Rakek UnecDreves in grmičkov na teh njivah ni več. Lastniki so jih že davno odstranili, ker so bili moteči pri košnji s kosilnicami.

Hiše, ki jih vidimo, so vidne tudi na vseh ostalih razglednicah in torej že večkrat identificirane.

Rakek UnecZadaj za drevesom je skrita naša hiša. Levo od njega je pa naš vrt, ki takrat še ni bil naš, pa hiša tudi ne. Je poln sadnih dreves, ki jih danes tudi ni več toliko. Leta pač ne prizanašajo niti drevesom. Večinoma so bile slive in nekaj jih je še. Iz njih skuhamo odličen šnops. Kje je spravljen, pa ne povem.
130514781zRazglednica je bila odposlana 20. junija in je v Prosek prispela naslednji dan, ko goduje sv. Alojzij. Tudi oba prejemnika sta nosila njegovo ime. Sta bila sestra in brat, ali žena in mož? Za god pa sta mu voščila Drago in Anica z Rakeka.
Prosek je naselje v Tržaški pokrajini in leži SZ od Trsta. Prvič omenjen že leta 1308.

Našla sem pa tudi podatke o Alojziju Gorjupu, slovenskem prosvetnem in političnem delavcu, ki je bil rojen (1850)  in je tudi umrl (1912) v tem kraju. Mogoče je bil njun prednik.

Razglednico je založil Anton Demšar, ki je bil trgovec na Rakeku. Svojo trgovino je imel v pritličju hiše, kjer so danes prenočišča Demšar. Tam je tudi stanoval.

Viri:


Kraj: Rakek
Datum: 1929
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 14. 5. 2013
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: