Skip to content

1960 Vrhnika pri Ložu – Izvir Velikega Obrha

17. 07. 2013

130319632Loška dolina je del klasičnega krasa, za katerega so značilne površinske in podzemeljske kraške oblike. Loško polje, eno izmed polj Notranjskega podolja, bistveno zaznamuje ponikalnica – potok Obrh.

Veliki Obrh izvira v Vrhniki, ob vznožju Racne gore, Mali Obrh pa v Kozariščah, na obrobju snežniških gozdov. Oba potoka se združita pod vasjo Pudob in kot enoten vodotok ponikneta v požiralnikih južno od vasi Dane. Obrh je eden izmed vodotokov reke sedmih imen – Ljubljanice.
Reka sedmih imen – Ljubljanica
V zgornjem toku Ljubljanice sledimo dva kraka. Voda vzhodnega kraka se na svojem prvem izviru, še na Hrvaški strani, najprej imenuje Trbuhovica. Kadar je njen vodotok močan, ponikne ta voda na slovenski strani, če pa je vode v Trbuhovici malo, iz površja izgine že na sosednjem hrvaškem. Na svetlo pride pri Vrhniki kot izvir Velikega Obrha. Nekje vmes se ji pridružijo še vode s snežniškega pogorja in kot površinska voda ponikne v Golobini pri Danah. Tretjič se na površje ta voda prikaže kot Stržen. Tudi ta voda izgine nekje na svoji poti preko Cerkniškega polja ter se ponovno prikaže kot Rak v Rakovem Škocjanu. Zahodni krak Ljubljanice pa zbira vode v Pivški kotlini. Pivka ponika v Postojnski sistem, od koder teče v Planinsko jamo, kjer se združi z vzhodnim krakom v edinem podzemnem sotočju na svetu, ki ga je moč obiskati in podoživeti s človeškimi očmi.

Združene vode na Planinsko polje pritečejo kot potok Unica, ki daje življenje enemu najlepših polj v Sloveniji. Na severnem robu še zadnjič izgine pod zemljo. Sledimo ji še v nekaterih jamah, nato pa privre na dan v močnih izvirih v Močilniku pri Vrhniki. Po dobrih štiridesetih kilometrih počasnega spusta, z manj kot metrom padca čez Ljubljansko barje, se pri Podgradu pri Zalogu pridruži Savi. Od tu pa jo čaka še dolga, dolga pot vse tja do Črnega morja.


Eden od številnih izvirov vzhodne kraške Ljubljanice je v Žagi v Vrhniki pri Ložu.

Viri:


Kraj: Vrhnika pri Ložu
Datum: okrog leta 1960
Avtor: Jože Žnidaršič (glede na izgled razglednice)
Zbirka: Stanislav Kvaternik
Skenirano: 19. 3. 2013
Oblika: razglednica

3 komentarji leave one →
  1. milenatruden permalink
    17. 07. 2013 12:52

    Janja, prav zanimivo si napisala. ‘I can tell you did a lot of research’. Prvič slišim, da Veliki obrh in druge vode ki tečejo križem po vrhu ali pod zemljo od Ljubljane pa do Golobine pri Škrilah, imajo vpliv iz Hrvaške. Zelo je zapleteno, a si dobro pojasnila. Sem videla kje izvira Veliki obrh šele lani, ko sem hodila s tvojo skupino okrog Loške doline skozi gozd in prišli na vrh, kjer smo zagledali Žago skoraj navpično doli. Sem hvaležna na tisti pohod in nate ki si me priporočila na Stare slike. Ko smo bili mladi nismo šli tako daleč kot je Žaga v Vrhniki. Vem pa dobro za naš Mali obrh, ker je blizu Kozarišč in sem tudi napisala en članek, “My Childhood Adventure at Springs”. Pozdrav, Milena iz Australije.

Trackbacks

  1. 1940 Dane – Mlin Malenski | Stare slike
  2. 1941 Pudob – Razglednica z znamko | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: