Skip to content

1969 Cerknica — Delavske športne igre — streljanje

23. 05. 2012

Prvega maja leta 1969 je prišla vrsta na Brest, da je organiziral delavske športne igre “Brest 69”. Na njih so sodelovali predstavniki firm, ustanov in drušev iz naše občine in sicer: Kovinoplastike Lož iz Loža, šahovskega društva iz Cerknice, osnovnih šol iz Cerknice in Starega trga, skupščine občine Cerknica, poslovnih enot Bresta in Notranjskega študentskega kluba. Delavske športne igre je odprl predsednik koordinacijskega odbora sindikata Industrije pohištva Brest Cerknica Štefan Gašper. Tekmovalo se je v odbojki, šahu, balinanju, kegljanju, krosu in ocenjevalni vožnji z avtomobili in mopedi ter v streljanju z zračno puško.


____________________________________________________________

Zračna puška je športna puška, ki izstreljuje izstrelke različnih kalibrov (običajno pa 4,5 mm) s pomočjo stisnjenega zraka, ki ga ob stisku sprožilca povzroči bat, ki se po navadi napne med vlaganjem izstrelka. Novejše orožje deluje na manjše bombice napolnjene z ogljikovim dioksidom, ki se jih vstavi v orožje in nadomestijo ročno napenjanje.

V preteklosti je bila zračna puška predvsem orožje atentatorjev in s tem predhodnica pridušenega orožja. Te puške so izstreljevale izstrelke večjega kalibra na manjših razdaljah.

Zračne puške se danes največkrat uporabljajo v disciplini športnega streljanja z zračno puško.

Po Zakonu o orožju (ZOro-1-UPB1/(Ur.l. RS, št. 23/2005)) spada zračna puška v Sloveniji med zračno orožje, ki ga ni potrebno prijaviti.

____________________________________________________________

Strelec v ospredju je po vsej verjetnosti moj sošolec Gvido Švelc iz Dolenje vasi, ki je dolgo časa živel in delal v Nemčiji v bližini Kölna.
Strelec naj bi bil Dušan Mozetič.Prepoznali pa smo tudi fanta v sredini segmenta, ki je obrnjen proti levi strani in se mu vidi le levo oko, del čela in las. To je France Levec.
Vsa prva mesta so prireditelji nagradili z lepimi pokali, ostali dve mesti pa z diplomami.Prva tri mesta v streljanju z zračno puško so pripadli naslednjim ekipam:

  1. ekipa Bresta,
  2. in 3. mesto pa sta si priborili ekipi iz Kovinoplastike Lož.

____________________________________________________________

Viri:

Kraj: Cerknica
Datum: 1. 5. 1969
Avtor: neznan
Zbirka: Arhiv Brestovega obzornika
Skenirano: 30. 8. 2011
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. Breda Sikkens - Tursic permalink
    28. 05. 2012 13:06

    Kljub temu, da tekmovalca nista naslonila komolca v bok, so dosegli 1. mesto. Bravo!

Trackbacks

  1. 1969 Cerknica — Pred podelitvijo « Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: