Skip to content

1950 Topol na Blokah – Vrnitev iz Amerike

19. 07. 2013

Topol je ena od 45. bloških vasi. Leži 722 m nad morjem. Je ena redkih slovenskih vasi t. im. središčnega tipa. Hiše so zgrajene v krogu okoli vaškega središča, kjer je bil vaški vodnjak. Danes ima vas okoli 60 prebivalcev in je lepo urejena.

Vas je med drugo svetovno vojno doživela težke čase. 11. novembra 1942 je skoraj v celoti pogorela, ljudje so si rešili le gola življenja in živino. Vojna je tej vasi vzela kar 19 življenj, večinoma mladih fantov. Vendar čas celi rane. Povojna obnova in spremembe so misli kar hitro obrnile naprej. Vaščani so takrat vsako priložnost izkoristili za medsebojno pomoč, druženje, kljub skromnim možnostim so se radi poveselili. Tako so leta 1950 izkoristili povratek Grebenčeve mame iz Amerike in pripravili vesel sprejem.

Miza je obložena z dobrotami, ne manjka niti potica. Celo z vinom so si nazdravljali. Za vesele viže je poskrbel harmonikaš.Vino se je takrat zelo težko dobilo, bilo je na karte, nekaj so ga dobile KOZ-e (Kmetijsko obdelovalne zadruge) za delo ob košnji in ob žetvi. Nekateri so se sicer nepopularnim zadrugam priključili prav z mislijo, da bodo deležni tudi vina. Zadružniki so izkoristili kakšen izlet s kamionom ali vlakom v vinorodne kraje, da so se lahko odžejali.

Ko se je leta 1946 ženil moj oče Lojze v Topolu z Mihovo Ivano, je vaškim fantom prinesel deset litrov vina. Ko se je razvedela ta novica, so prišli tudi fantje iz okoliških vasi. Vsi so se drenjali okoli flaškona. V varstvo so ga dali Udinovemu Korletu iz Nove vasi, ki je bil že starejši in resen fant. A glej ga, zlomka, v silni gneči se je flaškon prevrnil in razbil. Pa šele načeli so ga! Korle se je opravičeval: “Jaz ne morem pomagat, pa če me na mestu ubijete“. Iz vseh lužic so ga z zajemalko pobirali, a v glavnem so morali nadaljevati le z žganjem.

V zgornji vrsti se z Amerikanko veselijo: Nežka Škrbec – Mihova in njen poznejši mož Matija Hiti- Zidanski iz Hitenjega, Julka Šraj – Grebenčeva, Ivan Pintar – Jeraj, Olga Šraj – Grebenčeva.Sedijo: Janez Zakrajšek – Hribski in njegova žena Ančka, Grebenčeva mama, ki je prišla iz Amerike in Mici Šraj – Grebenčeva.

Zgoraj stojita France Prebil s Hudega Vrha in Vinko Zbačnik – Hrbčanov, pod njima sta Kristina Grbec – Erženkova Kristina Zbačnik – Hrbčanova (sedaj Žagar)1 in Malka Kotnik – Mežnarjeva. Harmoniko je raztegnil France Pintar – Jeraj. Le delno se vidi na desni Jožeta Kraševca – Grabnarja.

Pred mizo čepi in nazdravlja Janez Mazi – Ušakar z Velikega Vrha. Na levi strani slike pa so eden pod drugim Urška Turk – Potočenova, Miro Vratarič – Zidar (z očali) in Ivan Grbec – Erženkov, ki je ponosno pokazal ročno uro (na skupni sliki).Ta slika se nahaja v mnogih hišnih arhivih v Topolu. Moji pokojni mami Ivani jo je šenkala sestra Nežka, ki je na sliki.

Slovarček:

  • flaškon: steklenica- pletenka za večje količine pijače
  • šenkala: podarila

Viri:

  • Urška Pintar roj. Turk – Potočanova iz Topola

1 Sprememba 3. 9. 2013


Kraj: Topol na Blokah
Datum: 1950
Avtor: neznan
Zbirka: Lojze Mazij
Skenirano: 17. 2. 2012
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. 27. 08. 2013 09:18

    Na sliki zgoraj desni ni Kristina Grbec, temveč Krirtina Zbačnik – Hrbčanova(sedaj Žagar)

Trackbacks

  1. 1949 Velike Bloke – Mlekar Jože Prebil | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: