Skip to content

1954 Unec – Izlet v Opatijo

20. 07. 2013
tags:
by

130421644Slika je narejena v Istri, natančneje na cesti med Opatijo in Reko. Neznani fotograf je v popoldanskem času slikal veselo družbo, ki se je vračala z enodnevnega izleta v Opatijo.

Sam izlet niti ni takšna posebnost, kakor je poseben način potovanja, saj se je družba peljala kar na tovornjaku. Tak način prevoza ljudi je bil v tistih časih pogost, ker avtobusov ni bilo veliko. Posebnost tega dogodka je tudi razdalja potovanja.

Izlet so organizirali elektromonterji, zaposleni v takratnem podjetju Elektro Ljubljana. Sedež podjetja je bil v stari Leskovčevi hiši na Uncu. Te hiše danes ni več, saj je že porušena, stala pa je na mestu, kjer danes stoji Portus.

Kot rečeno, so bili udeleženci izleta zaposleni Elektra Ljubljana, s svojimi družinami. Zbor je bil pred sedežem firme med 5. in 6. uro zjutraj. Potem so se vkrcali na tovorni del tovornjaka. Sedeli so na improviziranih klopeh, narejenih iz desk. Ponjava ali cerada je bila ob straneh zvita in pripeta, tako da je bil cel tovorni prostor ob straneh odprt. Ponjava na vrhu pa je zagotavljala senco ali pa zaščito pred morebitnim dežjem. Lesene stranice  so poskrbele, da med vožnjo  ljudje niso popadali iz tovornjaka.

S seboj so imeli klobase za malico ter pivo in sokove za gašenje žeje. Pot se je začela na Uncu in nadaljevala čez Postojno, Pivko, Ilirsko Bistrico, Jelšane, Reko in se končala v Opatiji in je trajala približno 3 ure. Ko so prispeli na cilj, je sledilo kopanje v morju, kosilo v kakšni gostilni, skratka uživanje, kot se za izlet dobre družbe spodobi.

130421644-001Ves čas poti je bilo veselo in zabavno in prav nič jih ni motil hrup, tresenje ali pa tudi kakšen prah, ko so se peljali po kakšnem makadamu. Oseb na tem izseku nam ni uspelo prepoznati.
130421644-002 Z leve:

Marija Turk z Unca, tu se je še pisala Kunc, ker še ni bila  poročena. Za njo je na desni strani, v senci ponjave, njen oče Jože Kunc, ki je bil elektromonter. Ostali so neprepoznani.

Možakar skrajno desno drži grozdje. Postanek na sliki je bil narejen ravno pred vinogradom, kjer so si naši izletniki nabrali grozdje.

130421644-003Na tem izseku je Tone Ilenič iz Rakeka, ki je bil lasnik in voznik tovornjaka, z njim je njegova žena Emilija Ilenič. Sedita na pokrovu motorja tovornjaka znamke BERLIET.

Tovornjak je bil izdelan v Franciji. Začetki proizvodnje teh tovornih vozil segajo v leto 1894, ko je Marius Berliet začel poskusno izdelovati tovrstna vozila. Tovarna je stala v kraju Venissieux, v neposredni bližini mesta Lyon. Anton Ilenič pa je ta tovornjak večinoma uporabljal za prevoz lesa.

Slovarček:

  • firma: podjetje
  • cerada: velik kos blaga iz nepremočljivega platna, posebej pripravljen za pokrivanje

Viri:


Kraj: Opatija
Datum:1954
Avtor:neznan
Zbirka: Marija Turk
Skenirano: 20. 4. 2013
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: