Skip to content

1969 Unec – Odkritje spominske plošče Rudolfu Maistru

27. 07. 2013

130109439Na Uncu se je zbrala množica ljudi, ki so želeli prisostvovati odkritju spominske plošče borcu za severno mejo. To se je zgodilo 27. julija.

Fotografija je nastala tik pred odkritjem plošče, ker je le ta še pokrita s slovensko zastavo.

O Maistru je bilo že veliko povedanega, zato tukaj ne bi izgubljali besed.

Spominska plošča je bila postavljena na pobudo Mestnega odbora zveze prostovoljcev – borcev za severno mejo 1918/19 iz Ljubljane. Slovesno prireditev pa so omogočili in pripravili občinska skupščina, družbenopolitične organizacije občine Cerknica in Zveza borcev – prostovoljcev za severno mejo 1918/19. Pred odkritjem plošče so tudi temeljito prenovili fasado na Maistrovi hiši na Uncu. Žal pa do odkritja niso uspeli urediti Maistrove spominske sobe.

Odkritja spominske plošče so se udeležili najvišji predstavniki javnega in političnega življenja iz republike in občine, mestne delegacije Celja, Kamnika in Maribora, okrog dvesto borcev – prostovoljcev za severno mejo 1918/19, ki so položili vence ob spominsko ploščo njihovega velikega poveljnika. Program je obsegal otvoritveno svečanost z nagovorom predsednika občinske skupščine Franceta Zormana, govor Janeza Hribarja, predsednika mestnega odbora zveze borcev – prostovoljcev za severno mejo Ljubljana in Lojzeta Udeta, Podpredsednika Republiške zveze borcev – prostovoljcev za severno mejo 1918/19.

130109439-001Otvoritev je spremljal bogat kulturni program, v katerem so sodelovali Boris Kralj, moški pevski zbor Svobode iz Loške doline, združeni godbi na pihala, mladinski pevski zbor Osnovne šole Unec, Glasbena šola Franca Gerbiča in recitatorji Staša Korošec z Rakeka, Sonja Šlajnar in Mojca Gorjan z Unca. V popoldanskem času pa je bila zabava s plesom, ki jo je pripravila krajevna organizacija ZZB NOV Unec.

Na izrezu fotografije vidimo unški pevski zbor v takrat zapovedani slavnostni opravi: modro krilo ali hlače, bela srajca ali bluza, pionirska kapa in ruta.

Viri:

  • STERLE, F.: Spominska plošča zaslužnemu vojskovodji in pesniku Rudolfu Maistru – Vojanovu. V glasilu: Brestov obzornik, letnik III, 31. julij 1969, št. 22, str. 8

Kraj: Unec
Datum: 27. julij 1969
Avtor: neznan
Zbirka: Mara Šlajnar
Skenirano: 9. 1. 2013
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: