Skip to content

1901 Begunje – Vigaun

28. 07. 2013
by

Dvodelna razglednica prikazuje “Gruss aus Vigaun” – Pozdrav iz Begunj, na začetku dvajsetega stoletja. Takrat je bila na našem ozemlju Avstro-Ogrska monarhija, zato tudi napis na razglednici v nemškem jeziku.

Pogosto velja prepričanje, da so Begunje dobile ime po prebivalcih okoliških vasi, ki so zaradi Turških vpadov pribežali v utrjeni tabor, ki je bil okoli cerkve svetega Jerneja. Vendar to ne drži.V listinah se že pred turškim obdobjem omenja ime vasi kot »Vegaun«, »Vegonj«. Iz kasnejših listin je znano, da ime vasi izhaja iz besede »gonje«, gonj – narečno »guonje«, kar pomeni pot, po katerih so vodili živino na pašo. Iz tega je nastala beseda »Vegonje«. V je prešel v B kasneje, ko so vsevprek spreminjali črke na začetku besed v B.

Naselje se prvič omenja leta 1262, od leta 1293 pa je bilo last Kartuzijanskega samostana v Bistri. Zato se planota, katera zajema vasi Begunje, Bezuljak, Dobec, Kožljek, Selšček in Topol imenuje Menišija.

Izrez prikazuje farno cerkev sv. Jerneja apostola, ki se prvič omenja leta 1320. Sedanja cerkev je bila zgrajena v letih 1900 – 1907. Od stare cerkve je ostal le zvonik iz leta 1823. Desno od cerkve je osnovna šola sezidana 1859, katera je bila na začetku 20. st. že premajhna in so že načrtovali novo na sedanji lokaciji. Naslednja stavba je župnišče in služi svojemu namenu tudi danes.
Pred cerkvijo je vidno nekaj streh. To so hiše v dolini, po kateri vodi pot v “Kurjo dolino”, “Svinjski riglc” in “Žabji London”.

V ospredju je kapela (z majhnim zvonikom) svetega Ožbalta. To je nekdanji prezbiterij stare gotske cerkve. Letnica 1852 na vratih se verjetno nanaša na leto, ko so podrli ladjo in ohranili le prezbiterij. V kapeli stoji lesen oltar iz poznega 17. stoletja. Na zunanjščini so vidne freske iz druge četrtine 16. stoletja.
Lepo so vidni še kozolci in druga gospodarska poslopja.
Tu izstopa dominantna stavba – gostilna in prenočišča “pri Stergulcu”. To je bila najbolj eminentna gostilna s prenočišči v Begunjah. Imela je lepo urejen letni vrt z umetelno narejeno uto in velikim divjim kostanjem za poletno senco.
Vedno je bila zasedena z avstro-ogrskimi oficirji, saj je bilo med Bezuljakom in Dobcem veliko vojaško strelišče. Takrat je bilo na Menišiji polno soldatov. Sedaj se tej stavbi po domače reče “Kravajnetova hiša”.
Na izrezu je “Guorni konc Bejgn”. Vidne so ostrnice in zraven po vsej verjetnosti “Bočkova hiša”. Ostrnice kažejo na nastanek fotografije v začetku poletja.

Fotografija je posneta iz klanca pred “Bonačevo” gostilno in pošto. Na levi strani je “Krašovcova” hiša, za njo se skriva “Krajnča” hiša. V sredini, takoj za ljudmi, je “Barklava” hiša krita s slamo. Za njo je župnišče, šola in meniševska farna cerkev sv. Jerneja apostola.

Na desni strani je viden vogal “Cencove” hiše. Na fotografiji še ni “Jankotove” hiše, saj je bila zgrajena leta 1908. Na cesti pražnje oblečeni fantje in dekleta opazujejo fotografa. V tistih časih je bil to neobičajen dogodek vreden vse pozornosti.
Skozi okna gledajo mama Frančiška in Cencova dekleta. Pozorno spremljajo fotografa in verjetno opravljajo fante na cesti in delo fotografa. Zanimive so oblačila. Mogoče bi bila takšna lahko spet moderna.
Razglednica je bila iz Begunj poslana 14. 8. 1901, dohodni žig v Gorjah pa je že iz naslednjega dne 15. 8. 1901.

Viri:

  • Šolska kronika OŠ Begunje
  • Wikipendija


Kraj: Begunje
Datum: 1901
Avtor: neznan
Zbirka: Valentin Schein
Skenirano: 12. 7. 2012
Oblika: razglednica

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: