Skip to content

1981 Cerkniško jezero – Štefan in ščuka

29. 07. 2013

120516157Fotografija, ki jo je posnel Štefan kar sam, ga prikazuje, kako pestuje ulovljeno ščuko. Tudi ribič je bil Štefan Bogovčič, fotografija pa je nastala leta 1981 na Cerkniškem jezeru.

Štefan je avtor mnogih fotografij, ki smo jih že videli v Starihslikah. In ker smo njegove fotografije že in jih še bomo opisovali na naši spletni strani, ga velja malo bolje spoznati.

Življenjska pot Štefana Bogovčiča, ki je bil zaposlen na Brestu, je bila prežeta z bogatim družbenopolitičnim življenjem in z vrsto dejavnosti v najrazličnejših društvih.

Rodil se je leta 1930 daleč od Notranjske, v Breganskem selu na Dolenjskem. Visoka rast mu je omogočila, da se je že kot trinajstleten fantič aktivno vključil v narodnoosvobodilni boj na Dolenjskem.

120516157-001V prvem povojnem obdobju je najprej študiral, nato pa se je kar po vrsti udeleževal mladinskih delovnih akcij. Sprva le lokalnih, končal pa je kot komandant in dvakratni udarnik IV. slovenske brigade Jožeta Tekavca. Po odsluženju vojaškega roka se je znova posvetil študiju.

Takrat je v časopisu zasledil oglas, da Brest potrebuje kadrovika. Prijavil se je in bil sprejet. Cerknica in njena okolica sta s svojimi naravnimi lepotami Štefana povsem prevzeli.

Kasneje je svojo prizadevnost tesno povezoval z najrazličnejšimi dejavnostmi: s članstvom v strelskem društvu, v ribiški družini, s fotografiranjem, dopisništvom …

Skoraj ni bilo številke Brestovega obzornika, v kateri ne bi bila objavljena njegova fotografija ali rubrika Naše malo mesto, ki jo je v celoti urejal Štefan.

Vir: Brestov obzornik, št. 175, 30. 4. 1982


Kraj: Cerkniško jezero
Datum: 1981
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 16. 5. 2912
Oblika: negativ 6×6

Dodajte komentar

%d bloggers like this: