Skip to content

1972 Cerkniško jezero – Fotograf fotografa

16. 08. 2013

120513106Cerkniški fotoreporter Štefan Bogovčič je leta 1972 v Ribiškem kotu zagledal znanega fotografa ter ga fotografiral. Znani fotograf, vidimo ga ravno pri malici, je Jože Žnidaršič – Bajčkov Jože.

V Ribiškem kotu na Cerkniškem jezeru so namreč cerkniški ribiči pripravili veliko ribjo veselico. Poletna nedelja je bila sončna in vroča. Že nekaj dni prej so v jezeru nalovili dovolj rib ter jih že pripravili za peko. V nedeljo so jih samo vrgli v protfan in spekli.Ribiške veselice so bile dobro obiskane, saj so si ljudje z užitkom privoščili dobro pripravljene in slastne jezerske ribe.

120513106-001Jože je moral najprej v vrsto, da je dobil porcijo rib, ki jo je potem prinesel kar na svoj osebni avtomobil. Na blatnik je razgrnil polo papirja in preden je zamišljen pogoltnil prvi grižljaj, ga je Štefan že fotografiral.Takrat še ni bilo toliko avtomobilov kot danes. Ljudje so na jezero prihajali tudi s kolesi, motorji in peš. Na zgornji fotografiji je v grmovju parkiranih nekaj biciklov, zadaj pa še en osebni avto, po vsej verjetnosti škoda.

Iz fotografije se ne da razločiti, kakšno ribo je jedel Jože, saj so ribiči pekli več vrst rib. To so bile ščuke, šlajni in menki. Prav tako z znanci nismo mogli dognati, kaj pomeni napis na tablici “PLEMENILNA P.” “P.” najbrž pomeni postaja.

120513106-002Ker ni bilo mize, je Jože uporabil kar osebni avto Fiat 1300. Ti avtomobili so imeli motor z močjo 51 kW spredaj, pogon pa je bil na zadnji kolesi. Avto je imel 4 brzine za naprej. Imel je tudi kolutne (disk) zavore na vseh štirih kolesih, kar je bilo za tiste čase zelo napredno.Na avtu je nameščena nesnemljiva kljuka za vleko prikolice. V tistih časih smo prikolice za osebne avtomobile izdelovali doma in jih ni bilo treba registrirati.

Ob registrski tablici je tudi nekaj nalepk.

Slovarček:

  • protfan: pekač, nizka, pravokotna posoda za pečenje
  • šlajn: linj

Kraj: Cerkniško jezero
Datum: 1972
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 13. 5. 2012
Oblika: negativ 6×6

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: