Skip to content

1958 Cerknica – Na polju (1)

17. 08. 2013

120512002“Počakaj, grem po fotografa” je rekla Ana Brezec svojemu bratu Tonetu in res skočila ponj. Cerkniški fotograf Jože Žnidaršič – Bajčkov Jože, je prišel na njivo in nastala je ta lepa fotografija, ki med drugim krasi tudi naslovnici dveh knjig: (Segljaj spomina, ki jo je napisal Janez Mulec in Toku je blu na Cerkniškem, ki jo je napisala Dušanka Žižek).

Fotografija je bila posneta leta 1958 in prikazuje brananje njive. Seveda je bilo treba njivo pred brananjem ustrezno pripraviti.

Najprej so gnoj napeljali z vozom tajslnom na njivo. Med prvo in zadnjo premo voza sta kot dno služili dve deski debeli približno 2 coli. Prav tako sta dve podobni deski, ki se je vsaki reklo hrbet, služili kot stranici naslonjeni na prednjo in zadnjo ročico na obeh straneh tajslna. Po potrebi se je na hrbte dodalo še prlugo, kar je omogočilo, da se je na voz nakidalo še več gnoja. Gnoj se je na voz kidalo z gnojnimi vilami.

Ko je bil voz naložen, in da se med vožnjo na polje ni raztresal po cesti, ga je bilo treba potlačiti s trepačo, to je z lopati podobnim lesenim orodjem. Za skidanje gnoja z voza na njivi je služila kopača. Kopača je podobna kovinskim vilam, le da so rogli kopače upognjeni za 900. Gnoj se je skidal po celi dolžini njive v kopice, ki jih je bilo treba pred oranjem enakomerno raztrositi po vsej površini. Nato je bilo na vrsti oranje. Pri oranju sta morala biti dva člana družine. Eden je držal drvo, to je plug, drugi pa je poganjal živino, da je hodila naravnost ob brazdi.

120512002-001Na tem segmentu je videti konjsko vprego na njivi. To je Zgoncov konj od Svetega Roka ter Peter Zgonc s kopačo na rami. Tudi Peter je pripeljal gnoj na njivo.

Fotografija je nastala na njivi lastnice Ane Brezec iz Cerknice. Njiva leži za Anino hišo ob Novi cesti (današnji cesti 4. maja), hiša je četrta na desni strani Nove ceste iz rakovške smeri. V ozadju je videti drevored ob obeh straneh ceste v Dolenjo vas.

120512002-002Na segmentu je videti par dveh sivih volov, ki so jim rekli sivčka. Poganjal jih je Tone Turk, ki je bil prava kmečka grča.

Na sebi ima sivo jopo spleteno iz domače volne, pokrit v klobuku in obut v gumastih škornjih – čovlih, saj je bilo za delo na njivi škoda usnjenih čevljev – čižmov. Brani držita njegov sin Janez in sestra Ana Brezec. Tone ima v rokah gajžlo in z njo poganja vola.

120512002-003Zorano njivo se je moralo še pobranati. Za to opravilo so služile lesene brane, ki so imele na prečkah pritrjene kovinske kavlje, da so rahljali zemljo. Na kavlje se je med brananjem nabiral plevel.
Vsako brano je vlekel en vol ali konj. Vol je imel okrog vratu žil. Vsak žil je imel dve šrangi, ki sta imeli na koncu kovinski obroč. Z obročema se je šrangi pripelo na drikelc, drikelc pa k brani. Vsako brano je moral nekdo držati, jo občasno dvigniti, na koncu njive pa rogle očistiti.

Brani držita Tonetov sin Janez in Tonetova sestra Ana Brezec.

Šele ko je bila njiva pobranana, je sledila setev žita.

Kraj: Cerknica
Datum: 1958
Avtor: Jože Žnidaršič
Zbirka: Jožica Mele
Skenirano: 12. 5. 2012
Oblika: kopija fotografije

3 komentarji leave one →
  1. Anonimno permalink
    17. 08. 2013 07:16

    Mi smo rekli kopicam gnoja, ki so vidne na sosednji nivi gomile.

Trackbacks

  1. 1958 Cerknica – Na polju (2) | Stare slike
  2. 1962 Cerknica – Na polju (3) | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: