Skip to content

1958 Cerknica – Na polju (2)

21. 08. 2013
tags: ,

120512003Istočasno kot že objavljeno fotografijo Na polju (1), je Jože Žnidaršič posnel tudi to, ki prikazuje nadaljevanje dela na polju.

Ko je njiva pripravljena za setev, jo je treba posejati.

Tone Turk je vzel posebno košaro sejalnico, vanjo natresel očiščeno pšenico in začel sejati. Z desno roko je pšenico zajemal v prgišče in jo trosil pred seboj.

Zadaj ob levem robu se vidi Tonetova sestra Ana, ki opazuje brata pri setvi. Med sejanjem sta počivala tudi Turkova vola sivčka. Prav tako vidimo Zgoncovega konja z vozom ter v ozadju lep pogled na Cerknico in Slivnico.

120512003-001Na spodnjem segmentu vidimo Toneta pri sejanju žita.

Njiva leži pri četrti hiši na desni strani Ceste 4. maja iz smeri Rakeka. Tu je po drugi svetovni vojni stanovala Ana Brezec, Tonetova sestra. Njive za hišo proti Dolenji vasi so bile njene. Tone in seveda njegova družina pa so ji pri obdelovanju polja pomagali.

Ana Brezec je imela pred drugo svetovno vojno svojo hišo na Mali gasi, ki pa je med vojno pogorela, zato je po vojni zgradila novo hišo ob Novi cesti. Fotografija je nastala okrog leta 1958.

120512003-003Prav sejati žito ni prav lahko opravilo, saj se mora določeno količino semena posejati enakomerno po vsej površini. Zrna ni smelo zmanjkati. Ko je bilo žito posejano, se je njivo še pobranalo, da se je zrno pokrilo z zemljo.

Kraj: Cerknica
Datum: 1958
Avtor: Jože Žnidaršič
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 12. 5. 2012
Oblika: kopija fotografije

2 komentarja leave one →
 1. Anonimno permalink
  21. 08. 2013 07:40

  Namesto da bi konj počival je dobil še dva jezdeca.
  To je bilo veselje za fantiče ko so nas posadili na konja.
  Samo nas je pol malo po nogah žrlo od konjske dlake,ker so bili konji ponavadi preznojeni od napora pri težjih opravilih.

 2. Sentek permalink
  21. 08. 2013 08:09

  Hiša na sredini slike (pod cerkvijo) je Šentkova. Kot kaže je moja stara mama ravnokar imela “žehto”, saj se zunaj pred hišo sušijo rjuhe.
  Lepo se vidijo divji kostanji ob glavni cesti (po starem “nova cesta”), od katerih je danes na žalost ostal samo še eden. Pa še ta je na pol suh.

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: