Skip to content

1948 Stari trg – Poslopje gimnazije

22. 08. 2013

rNa sliki je stavba gimnazije v Starem trgu. Po ovitku, v katerem je bil hranjen negativ, so vsi trije posnetki nastali leta 1948. Slika se je ohranila v Vinkotovem kufru. Kaj več o nastanku fotografije ne vemo, je pa bil tega leta Vinko Toni z dekretom premeščen na nižjo gimnazijo v Stari trg. Tako je to verjetno njegova prva fotografija novega delovnega mesta.

Dodajamo pa tu zapis dogodivščin Alojza Požarja iz časa njegovega bivanja in šolanja v Starem trgu med oktobrom 1953 in junijem 1954.

V Križno jamo

Nekega dne smo se štirje šolarji v jutranjih urah izmuznili iz šole in se odpravili v Križno jamo. Ker nismo imeli ključa od vhodnih železnih vrat jame, smo vrata preplezali. S seboj smo imeli vsak svojo svetilko, ki smo si jih izposodili od domačinov. Po nekajurnem raziskovanju jame sta nam ugasnili dve svetilki, malo kasneje pa še ena. Pot nazaj do vhoda smo morali opraviti samo z eno samo svetilko. V šolo smo se vrnili šele v popoldanskih urah, seveda zelo umazani. Kazen za samovoljno dogodivščino so bile podaljšane učne ure do enajste ure zvečer.

Nedovoljena vožnja

Med Starim trgom in Pudobom je stala tovarna Marof, kjer so za prevoz lesa do žage uporabljali vozičke na tračnicah. Ob nedeljah na Marofu niso delali. Zato se nas je nekaj šolarjev odločilo, da se gremo s temi vozički prevažat za zabavo. In to ne samo enkrat. Pri tem zabavnem početju nas je večkrat zalotil varnostnik, ki nas je vedno napodil nazaj v šolo.

Štafeta

Spominjam se tudi, da smo za dan mladosti organizirano nesli štafeto od Pudoba proti Babnem Polju. Pri tem sem tudi sam sodeloval tako, da sem del poti pretekel tudi sam s štafeto v roki.

Na Križno goro.

Nekega dne smo odšli s šolo na izlet na Križno goro. Tam stoji velika cerkev sv. Križa. Ob ogledu cerkve smo si ogledali tudi zvonik, ki nam ga je razkazal eden od domačinov. Ogled zvonika je vključeval tudi demonstracijo zvonjenje. To mi je močno ostalo v spominu, saj je bila jakost zvoka v neposredni bližini velikih zvonov tako močna, da je bila že kar precej neprijetna. Sicer pa je bil to kar lep izlet, še posebej zaradi čudovitega razgleda, ki ga ponudi vrh Križne gore in seveda kot še ena nova dogodivščina.

Tuširanje

Malo pred začetkom mojega šolanja je bil v Pudobu zgrajen nov hotel. Nam šolarjem so omogočili, da smo se vsako soboto tja hodili tuširat. To je bilo za tisti čas velik privilegij, saj smo od doma poznali le umivanje v škafih ali lavorjih. Za to možnost tuširanja smo bili vsi šolarji izredno hvaležni in smo je bili nadvse veseli.

Scan-110821-0003Tako je izgledalo dvorišče za gimnazijo in občino leta 1948.

Scan-110821-0002Tu je bilo takrat šolsko dvorišče.

Slovarček:

 • lavor: umivalnik, umivalna skleda
 • škaf: manjša, nizka, navadno lesena posoda z dvema ušesoma

Prispevek je pripravil Alojz Požar na podlagi znanja in navodil, ki so bila podana na Študijskem krožku z naslovom »Stare slike in zgodbe, ki jih pripovedujejo«, pod mentorstvom Janje Urbiha in v organizaciji Ljudske univerze Postojna.

Kraj: Stari trg pri Ložu
Datum fotografije: 1948
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Vinkotov kufr
Skenirano: 21. 8. 2011
Oblika: negativ

3 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  22. 08. 2013 17:20

  Nedovoljena vožnja se je dogajala nasporti Marofa, tam kjer je bil obrat Gabra, ki je takrat spadal pod podjetje Jelka Begunje.

 2. milenatruden permalink
  24. 08. 2013 04:27

  Križna jama je bila daleč gori v gozdu od gimnazije. Alojz, vi fantki ste bili zarez korajžni. V jami je nenavadna črna tema. Oči se nimajo kaj privati. Nikdar nebi prišli ven brez baterije. Sigurno je še kje klaverno svetila.

 3. milenatruden permalink
  24. 08. 2013 04:34

  Šola je tako pri kraju ceste. Toliko nas je bilo učencov in nobeden se ni ponesrečil da bi jaz vedela. Sem hodila štiri leta tja, eno uro hoda iz Kozarišč, v vročini, v dežju ali snegu in nikdar manjkala.

Dodajte komentar

%d