Skip to content

1930 Cerknica – Gostilna pri Samcu

12. 10. 2013

120407019Ko je neznani fotograf napravil ta posnetek, je bila verjetno nedelja ali praznik. Ker so nekateri na fotografiji oblečeni v plaščih, predvidevam, da je fotografija nastala zgodaj spomladi ali pozno v jeseni.

Ta fotografija me močno spominja na sliko gostilne Mulec na Dolenjem Jezeru. Prav tako je na tej fotografiji množica gostov, pred gostilno pa miza pogrnjena z belim prtom. Na mizi stoji pijača. Razlika je le v barvi pijače, pri Mulcu so pili rdeče vino, pri Samcu pa tega dne belo.
120407019-001Začuda pa ne tej fotografiji ni videti nobenega bicikla, kar je pogost pojav na mnogih fotografijah, ki so posnete ob gostilnah. Morda so bila kolesa prislonjena k zidu, vendar jih oko kamere ni zajelo.
120407019-002Nekateri so se zabavali tudi z igranjem kart.

Zelo priljubljena igra s kartami, ki so jo in jo še radi igrajo pri nas, je marjaš. Tudi ti gostje verjetno marjašajo. Igra je dobila ime po dveh kartah. To sta kralj in dama. Če sta karti v isti barvi, je par poročen (po francosko se ženitvi reče mariage) in igralec lahko napove dvajset. Kadar pa sta kralj in dama v adutovi barvi, se njuna vrednost podvoji.

Tudi drugi se niso dolgočasili. Opazovali so kvartopirce in praznili kozarce.

Kvartopirce je prijetno opazovati, saj izraz na obrazu nekaterih igralcev ne more skriti kakovosti kart, ki jih držijo v rokah. Iz obraza dobrih igralcev pa se tega ne da razbrati. Sicer pa pikova devet, ki jo ima v roki desni igralec, ni dobra karta.

120407019-003Samcova gostilna je bila vedno dobro obiskana. Posebno ob nedeljah popoldne. Takrat so si po končanem tednu trdega dela ljudje po kosilu privoščili čas za druženje, saj jih ni motila televizija ali izlet z avtomobilom.
120407019-004Med drugo svetovno vojno je Samcova hiša pogorela. Pred požarom je stala do Glavne ceste, po drugi svetovni vojni pa so Samcovi zgradili novo hišo, ki je od Glavne ceste umaknjena. Danes se ta cesta imenuje Cesta 4. maja.

Pri Samcovih že dolgo ni več gostilne, sedaj je v hiši cvetličarna.

120407019-005Gospa, ki sedi pred mizo, je gospa Lončar. Bila je gospodinja v gostilni in žena Franceta Lončarja.

Za mizo sedi še pet gostov, katerih imen nismo zvedeli.

Prav na desni je mož v uniformi. Tega na strani Stareslike že poznamo.

Zanimiv je obraz človeka, ki gleda skozi zamreženo okno. Verjetno je imel premalo časa, da bi pritekel ven pred fotografa, pa je tako vseeno ujel trenutek, da je na fotografiji.

120407019-006V spodnjem levem kotu je gospodar in lastnik gostilne France Lončar, po domače Samcov France. V ustih ima cigaro.

Ko sem se pred časom pogovarjal z gospodom Srečom Lončarjem, Francetovim sinom, mi je povedal, da je oče kupil hišo z gostilno vred od Ivana Lavriča. To je bilo okrog leta 1928, ko se je oče vrnil iz Amerike. Prej se je ta gostilna imenovala Gostilna Ivan Lavrič.

Kraj: Cerknica
Datum: 1930
Avtor: neznan
Zbirka: Miro Kunstek
Skenirano: 7. 4. 2012
Oblika: kopija fotografije

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: