Skip to content

1913 Cerkniško jezero – Učiteljski zbor na jezeru (1)

13. 10. 2013

130708067Fotografija neznanega avtorja, ki jo je posnel pred 100 leti, prikazuje skupino učiteljev na Cerkniškem jezeru. Po vsej verjetnosti je bilo ob koncu šolskega leta in so si učitelji privoščili izlet na presihajoče jezero.

To najbrž ni učiteljski zbor cerkniške šole, saj takrat v njej ni bilo toliko učiteljev. Za kraj, kot je bila takrat Cerknica, bi jih bilo preveč. Domači učitelji tudi ne bi šli na izlet na cerkniško jezero, saj so ga imeli pred nosom in so ga lahko obiskovali tudi neorganizirano. Pred sto leti še ni bilo osemletke, ampak so šolarji obiskovali ljudsko šolo 6 let.

Skupina se nahaja v strugi Stržena, desno od mosta, če gremo od Dolenjega Jezera proti Goričici. Zadaj se namreč vidi Goričica, to je otoček na jezeru, ki mu nekateri rečejo tudi Gorica (in če jo imenujejo tako, me prav nič ne moti). Na zemljevidu Cerkniškega jezera, ki je na straneh 136 in 137 v knjigi Cerkniško jezero in ljudje ob njem, njen avtor je župnik Janez Kebe, je napisano ime jezerskega otočka: Goričica.

130708067-001Na fotografiji lahko preštejete 12 žensk. To naj bi bile učiteljice. Potem se da razločiti 5 možakarjev, ki so brez kravat in so bili najbrž le veslači. Prisoten je tudi gospod v uniformi. Ostalih osem pa je učiteljev.

Na fotografiji je pet jezerskih čolnov, vendar so učiteljstvo in veslači le v zadnjih dveh.

Nekaj učiteljic v belih bluzah je prav poletno oblečenih. Učitelji pa so bolj toplo napravljeni. Vsi so v zapetih suknjičih, s klobukom na glavi.

130708067zJurij Gregorc je bil takrat cerkniški cesarsko-kraljevi sodnik, ta razglednica je bila namenjena njemu.

Iz poštnega žiga na raztrgani znamki sklepam, da je bila poslana iz Gorenjega Logatca. Morda so bili od tam tudi učitelji.

Kraj: Cerkniško jezero
Datum: 1913
Avtor: neznan
Zbirka: Milan Škrabec
Skenirano: 8. 7. 2013
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: