Skip to content

1936 Rakek – Kotovski tramvaj

10. 05. 2014

14013061224. avgusta 1901 so Kmetijske in rokodelske novice objavile zelo kratko notico: “Električna cestna železnica v Ljubljani se izroči javnemu prometu dne 1. septembra. Mestni magistrat izda pred otovoritvijo navodila za voznike in pešce.”

Ko je tramvaj začel voziti, pa je veliko bolj polnil časopise. Na začetku je bilo namreč veliko nesreč. Kar nekaj pešcev je povozilo, nekatere do smrti. Na srečo je bilo prometa malo in je bilo avtomobilskih nesreč manj. Je pa tramvaj veliko bolj plašil vprežno živino in marsikateri konj je pobezljal in ušel z vozom in vsem tovorom vred. Najzanimivejša nesreča, ki se je končala brez hujših posledic, je bila, ko je tramvaj zadel neki kamion in je potem voznik policistom razložil, da se nesreča ne bi zgodila, če bi tramvaj le malo skrenil v levo.

Rakovške novice, 11. avgust 1936: “Prejšnji teden so v Kotu na Rakeku izročili prometu pasjo vprežno železnico. Navodil za ostali promet in pešce ne bo. Vsak naj pazi sam nase in na svoje imetje.

Rakovčani so čakali več kot trideset let, da bi se oblast spomnila tudi na naš kraj in tudi tu, glede na to, da je Rakek središče lesne trgovine na Notranjskem, uvedla cestno železnico. Potem, ko je bila leta 1933 tudi po vsem Rakeku napeljana elektrika, so bila pričakovanja toliko večja. Vendar oblast ni imela posluha za mali kraj v provinci. Tako se je mladi in podjetni Janez Demšar odločil, da bo naredil svoj tramvaj. Potem, ko je izjavil: “Pa kaj, če imajo v Ljubljani tramvaj, mi bomo naredili svojega!” je to tudi udejanjil. Rezultat njegove ideje in dela je pričujoč na fotografiji, ki je nastala pred Anžetovo hišo.

Naj še povemo, da potnikov ne manjka. Vožnje so brezplačne. Zaželjeno je le, da se včasih počoha psa.

140130612-001Janez Demšar in njegova psa, na vozičku Matija Podobnik ml., ob vozičku stoji Slava Mekina, poleg nje Janez Steržaj, na vozičku pa sedita Miro Steržaj in Marjan Podobnik.
140130612-002Na vozičku sedijo Magda Juvančič – Cavsava, Jože Ileršič – Ovčarjev in Janez Mekina.

Stojijo: Ana Mekina, Milena Juvančič, ki pestuje Janeza Podobnika, Ivan Ileršič, Jožetov brat (bil je pilot in z mojim stricem Albinom v pilotski šoli v Mostarju), Tone Ileršič, Jelka Podobnik in Iva Mekina.

Viri:

  • Novice (24. 8. 1901). Kmetijske in rokodelske novice, letnik59, številka34. URN:NBN:SI:DOC-VVPMBYIW from http://www.dlib.si

Kraj: Rakek
Datum:. 4. avgust  1936
Avtor: oče Matija Podobnik
Zbirka: Milka Demšar
Skenirano: 29. 1. 2014
Oblika: kopija fotografije

Dodajte komentar

%d bloggers like this: