Skip to content

1945 Babno Polje – Požgana Jurčkova hiša

28. 07. 2014
829_6-001

Babnopoljke pred požgano Jurčkovo hišo

Jurčkovo hišo so požgali vojaki italijanskega okupatorja 30. 7. 1942 potem, ko so v Jermendolu in na Vražjem vrtcu usmrtili 49 moških iz Babnega Polja, od tega 46. Babnopoljcev.

829_6Z leve:

  • Ivana Mlakar, Jurčkova,
  • Marija Majdič, Majdičeva,hčerka Ivane Mlakar in
  • Rozi Mlakar, Jurčkova.

Naj so ustrelili gospodarja ali sina, so njihovim družinam, z izjemo sedmim, požgali hiše. Požgali so tudi Jurčkovo hišo, ker so skupaj z drugimi Babnopoljci na Vražjem vrtcu ustrelili tudi brata Ivane Mlakar, 15. 09. 1908 rojenega Jožeta Mlakarja. Jože ni bil poročen in se je prav tako kot njegova sestra Ivana preživljal z občasnim delom. Ivana je hodila na dnine, žernade po kmetijah, Jože pa je delal v gozdu.

Rozi Mlakar je bila dekle babnopoljskega partizana Valentina Mlakarja, Blažkovega Tineta. Tine je bil znan po tem, da sta skupaj z dr. Aleksandrom Gala – Petrom jeseni 1943 poiskala primeren prostor za postavitev prvih partizanskih bolnišnic v snežniškem pogorju. O njem in tudi o tem, da je Tine rad hodil v Babno Polje k svojemu dekletu, piše Aleksander Gala v svoji knjigi Partizanski zdravnik.

Rozi Mlakar in Tine Mlakar sta bila med redkimi pari, ki sta se poročila med drugo svetovno vojno. Poroka je bila v času, ko so preko Babnega Polja bežali tudi četniki. Toda kljub poslednjim skupinam četnikov, ki so vdirali v babnopoljske domove, je bila na dan prvega maja 1945 v Babnem Polju poroka Jurčkove Rozi in Blažkovega Tineta. V farni cerkvi sv. Nikolaja ju je poročil župnik Črnugelj. Starejši Babnopoljci so se še leta 2013 spominjali, zakaj niso šli gledat ohceti, kar je bila sicer priljubljena vaška navada:

Nismo šli gledat, ker so bili četniki v vasi, pa nismo upali hoditi po vasi. Pojedina je bila na koncu vasi pri Mariji Majkič, kjer je Rozi stanovala. Govorili so, da so prišli četniki tudi v njeno hišo, kjer je bila ohcet, in da so jim ponujali za jest, pa so šli kar naprej. (Troha, Marija *1931)

Viri:

  • Babno Polje in njegovi ljudje v metežu druge svetovne vojne, Marija Makarovič, Cerknica 2014
  • Mestnik Ivana *1932

Fotografija je bila objavljena v knjigi: Babno Polje in njegovi ljudje v metežu druge svetovne vojne, Marija Makarovič, Cerknica 2014, stran 311.

Prispevek je napisala: Marija Makarovič

Kraj: Babno Polje
Datum: 23. 3. 1945
Avtor: Edi Šelhaus
Zbirka: Fototeka Muzeja novejše zgodovine Slovenije,  št. 745:LJU;TN-0000829/6
Skenirano: neznano (Muzej novejše zgodovine Slovenije)
Oblika: skenirana datoteka

Dodajte komentar

%d bloggers like this: