Skip to content

1928 Cerknica – Italijansko letalo (5)

16. 08. 2014
by

120407017Ta fotografija me je mučila več kot dve leti. Večkrat sem se pripravil, da bi jo pripravil za objavo, a še vedno je bilo veliko neznank. Najbolj me me mučil starojugoslovanski častnik, ki stoji poleg letala. Nekako mi ni sodil na fotografijo.

Pred kratkim me je poklical Igor Kramar, s katerim smo sodelavci Stareslike sodelovali že pred leti. Sporočil mi je, da je našel članek o pristanku letala v Cerknici in mi ga v elektronski pošti tudi poslal. Prav takšno fotografijo mi je posredoval že Igor, pred leti pa sem dobil to kopijo fotografije in zapisanih nekaj skopih podatkov na zadnji strani.

Ne bom prepisoval, najbolje, da preberete kar originalni članek:

jutro-3 copy

120407017-001

Narednik Božo Jeranče

Božo Jeranče, narednik pilot v tedanji vojski, je bil na dopustu pri bratu Slavkotu Jerančetu in njegovi ženi Ivanki Zgonc v Cerknici. Jerančetovi so bili doma iz Branice, Kobal 6 na Primorskem in iz te, Slavkotove veje, je še živeči Samo Jeranče iz Logatca.

Tone Kebe v knjigi “Cerknica in njeni ljudje” na strani 34 omenja, kako je Jeranče nasledil Antona Rožanca. To pa je že druga zgodba.

120407017-002Na osnovi članka lahko prepoznamo dve osebi:

  • na levi sta dva orožnika – v članku kot “varnostni oblastveni organ”. Na zadnji strani kopije fotografije je zapisano, da je levi Anton Vodeb (*1899 +1979)
  • pilot Vincenzo Burratini, eden od štirih pilotov družbe. Verjetno se je njegov priimek pravilno črkoval Burattini.
  • narednik pilot Božo Jeranče, ki je bil v službi pri letalskem polku v Novem Sadu, prav takrat pa je bil na dopustu v Cerknici.
  • dva financarja – v članku sta omenjena kot “drugi oblastveni organi”.

Viri:

Kraj: Cerknica
Datum: 24.10.1928
Avtor: neznan
Zbirka: Miro Kunstek
Skenirano: 7. 4. 2012
Oblika: kopija fotografije

Dodajte komentar

%d bloggers like this: