Skip to content

1943 Cerknica – Pogorišče

8. 12. 2014

173_15Fotografija, ki jo je med drugo svetovno vojno posnel znani fotograf Vinko Bavec, prikazuje pogled na požgano Gorjupovo hišo in njene sosede v Cerknici. Vinko Bavec se je postavil na ostanke porušenega kamnitega mostu in v objektiv ujel poleg ruševin še dva duhovnika.

Od mostu se vidita le leva in desna kamnita ograja, ki so jima domačini rekli korope.*

173_15-001Vinko Bavec je ujel tudi dva duhovnika. Ko sva s sosedom Stanetom gledala fotografijo, sva dognala, da je na levi strani zanesljivo takratni cerkniški župnik Ivan Štrajhar.

Duhovnik na desni strani pa je najverjetneje kaplan Franc Urbanec. Med vojno sta bila v Cerknici namreč dva kaplana, in sicer Boris Femc in Franc Urbanec. In ker duhovnik na desni strani zanesljivo ni Femc, sva s Stanetom sklepala, da je to kaplan Urbanec.

173_15-002Požgane hiše si sledijo od leve proti desni:

  • Zgornja Žumrova hiša,
  • hiša Jakoba Kranjca,
  • hiša Maričke Werli, ki je bila z obokom povezana z
  • Gorjupovo hišo, ki je na desni strani segmenta.
173_15-003Na desni strani segmenta se vidi del ruševin Mesojedčeve hiše, na levi pa del ruševin Gorjupove hiše.

Le nekaj podatkov o hiši v središču vrhnje fotografije, torej o Gorjupovi hiši. V knjigi, ki jo je napisal Janez Kebe in nosi naslov Cerkniško jezero in ljudje ob njem (Ognjišče, Koper 2001), piše na strani 287 o njej:

… da je bilo leta 1824 domače ime Matizel, včasih je bila v njej gostilna in pošta. Znani priimki nekdanjih lastnikov so Žnidaršič, de Toni in Škulj. Hišo je podedoval Anton Gorjup (1906 do 1966), ki je bil rojen v vasi Andol 3 pri Svetem Gregorju. Za ženo je imel Ivano Obreza, Andrejcavo iz Cerknice (1907 do 2002). Imela sta sina Toneta.

V hiši je bila znana pekarija. Hiša je 19. 9. 1943 pogorela, ko je Cerknico napadla nemška vojska, po vojni pa so jo obnovili.

* Kaj pomeni korope? Od kod ta beseda? Pojasnila zanjo nisem našel ne v SSKJ, na v Verbinčevem slovarju tujk, ne Leksikonu Sova in ne v Mali splošni enciklopediji. Tu mi je pomagal Bojan, ki je našel tolmačenje te besede na internetni strani razvezanijezik.org. Ta pravi, da je koropet manjše, dvostransko (dvokrilno) stopnišče k vhodu v kmečko hišo. Ko in če bodo to prebrali, bodo tega tolmačenja veseli tudi prijatelji doma in v svetu, ki so me spraševali o pomenu te besede.

** Fotografijo in primerjavo takratne in sedanje razporeditve objektov smo predstavili tudi v prispevkih 1943 – Požgana Cerknica 1. in 2.

Kraj: Cerknica
Datum: 1943
Avtor: Vinko Bavec
Zbirka: Dejan Vončina
Skenirano: neznano
Oblika: skenirana datoteka

Dodajte komentar

%d bloggers like this: