Skip to content

1933 Beograd – Kralj Peter II.

9. 12. 2014
tags:

141017635Tako se mi zdi, da je na tej sliki star kakšnih deset let. Zadnji jugoslovanski kralj. Konj je lep. Verjetno so mu ga pripravili “bečki konjušari”.

Kralj Peter II. Karađorđević se je rodil 3. 6.1 septembra 1923 v Beogradu. Krstili so ga 21. septembra. Njegov boter pa je bil George VI. Yorški vojvoda. Kralj je postal pri enajstih letih, 9. novembra 1934. Do 27. marca 1941 je v njegovem imenu vladal knez Pavle. Po zlomu Jugoslavije na začetku druge svetovne vojne je emigriral (nas so učili – pobegnil) z vlado v Atene, potem v Kairo, pa v Palestino, nato pa junija 1941 v London. V Angliji je končal šolanje v Cambridgeu. Za tem se je pridružil silam britanskega Kraljevega vojnega letalstva (RAF).20. marca 1944 se je poročil z grško princeso Aleksandro. Za “poročno darilo” pa ga je v aprilu Churchill opozoril, da bo Velika Britanija, če ne bo odstranil Draže Mihajlovića iz emigrantske vlade, tretirala jugoslovanskega kralja in njegovo vlado kot zaveznike Osi. Zato je avgusta 1944 razrešil Dragoljuba (Dražo) Mihajlovića s položaja načelnika Štaba vrhovne komande v okupirani Jugoslaviji. Septembra je javno pozval četnike, naj se pridružijo NOB-ju. Tiste, ki bi to odklonili, pa je obsodil kot izdajalce, ki “zlorabljajo ime kralja in avtoriteto krone”, da opravičujejo svoje sodelovanje z okupatorjem. Z oblasti “so ga vrgli” 29. novembra 1945. Uradno ni nikoli abdiciral.

Po drugi svetovani vojni je živel v Franciji in ZDA. Tam je 3. novembra 1970, v Denverju, tudi umrl. Smrt je bila posledica zapletov pri presaditvi jeter. Bil je alkoholik in njegov zakon s kraljico Aleksandro je bil na majavih nogah. Ubila ga je žalost, ker ni mogel vsaj še enkrat videti Jugoslavije. Večkrat je vdano prosil Tita, naj mu dovoli vrnitev, ne kot kralju, temveč brez vsakih kraljevskih nazivov, kot navadnemu državljanu, brez publicitete. Tito ga je vsakič zavrnil. V svojem življenju je naredil kar nekaj napak. Na koncu ga je žalost pripeljala v alkoholizem, ki je povzročil njegovo smrt. Zatem se je zapletlo, kje bo pokopan. Njegovo truplo je celo ugrabil en del razklane kraljeve družine. Srbska Ortodoksna Cerkev je v ZDA ustanovila svojo svobodno Srbsko Cerkev, medtem ko je tisto v Jugoslaviji imenovala “rdeča Cerkev”. Razkol se je končal šele leta 1992. Razdelil je družine, brate, sestre, … celo kraljevo družino. Peter in Andrej sta ostala zvesta svobodni cerkvi, Tomislav pa uradni Srbski Cerkvi v Jugoslaviji in prav tako kronski princ Aleksander II.

Kraljeva smrt ni bila nič nenavadnega, saj je bil bolan in betežen dolgo časa. Vse ostalo, od abdikcije do njegove oporoke, pa je ovito v skrivnost. Svojemu sinu ni zapustil ničesar drugega kot skromno žepnino v višini 5.000 dolarjev. Mitzi Lowe je trdila, da ima originalno oporoko, ostali člani kraljeve družine pa so trdili, da je to neumnost. Za princa Andreja, ki je umrl v sumljivih okoliščinah, saj se je zastrupil z ogljikovim monoksidom v zaklenjenem avtomobilu, in očitno tudi za kralja Petra, je bila Mitzi Lowe, Andrejeva žena, ena najbolj usodnih in skrivnostnih (ter smrtonosnih) žensk cele dinastije Karađorđević.

Kdo je ta Mitzi Lowe? Med vojno je nudila seksualne usluge nacističnim vojakom in je bila dama dvomljive morale. Iz Jugoslavije je pobegnila kot Milica Anđeljković, navadna državljanka, ko je ugotovila, da bodo komunisti prevzeli oblast. Kaj so naredili z nemškimi kurbami (se opravičujem), najbrž vsakdo ve. V ZDA je spoznala poročenega kitajskega zdravnika, ki ji je nudil dokaj udobno življenje. Bila je bogata in v visokih krogih so jo spoštovali. Toda želela je več. Ni znano, kako, kdaj in kje je srečala Petra, vendar je bil idealna priložnost. Negovala ga je, ko je bil bolan. Bila je njegova priležnica mnogo let. Nikoli pa se nista poročila, čeprav si je obupno prizadevala, da bi postala princesa. Srbi bi rekli “nabacivala”, torej ponujala oziroma vsiljevala se je Petrovemu bratu Tomislavu, ki pa se je njenim smrtonosnim čarom uprl. Zatem se je poročila s tretjim bratom Andrejem, ki ga je srečala in zapeljala na Petrovem pogrebu, in končno postala princesa. Dobila je kraljevski naslov in pravico, da podeduje Andrejevo premoženje, nekega dne. Tomislav ga je skušal prepričati, naj se ne poroči s to “problematično damo” (Tako govorijo v kraljevskih krogih, raja pa reče keš pi**a.), vendar ga ni mogel prepričati. Milica Anđeljkovič alias Mitz Lowe je postala njeno kraljevo veličanstvo jugoslovanska princesa Eva (Anna) Maria Karađorđević. Večina ljudi v Srbiji, ki spremlja življenje kraljeve družine, tretira Mitzi kot prvorazredno ku**o (jaz samo prevajam, pa še matram se), ki je zelo pretkana in nevarna. Preži na trenutek, ko se bo začelo kraljevo premoženje vračati in deliti. Dobra stvar pa je, da jo vsi ostali člani kraljeve družine popolnoma ignorirajo.

Kakšne baže ženska spi z enim bratom, meče oko na drugega brata, ki jo je z gnusom zavrnil, in se poroči s tretjim bratom? Kako bi jo pa vi imenovali?

141017635-001Kip vojaka na konju pomeni, da je ta vojak umrl v vojni.

Če ima konj eno nogo dvignjeno, je vojaku umrl zaradi vojnih poškodb.

Če ima konj vse štiri noge na tleh, potem je vojak umrl naravne smrti.

Res to ni kip, ampak če v tem ni nekaj simbolike …

Slovarček:

 • bečki konjušari: konjski hlapci – Tako nas je pred osamosvojitvijo nazval srbski estradnik Bora Đorđević. In ker za časa kralja Petra Avstro-Ogrske ni bilo več, smo bili verjetno srbski hlapci, sedaj smo pa bruseljski.
 • abdicirati: odpovedati se kakemu položaju, zlasti vladarski oblasti, odstopiti

Viri:

1 Popravek 29. 12. 2020

Kraj: Beograd
Datum: 1933
Avtor: neznan
Zbirka: Volbenk Demšar
Skenirano: 17. 10. 2014
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. Daniel permalink
  10. 12. 2014 16:20

  V začetku leta 2013 pa so bili posmrtni ostanki Petra II. prepeljani iz ZDA in kasneje 26. maja je bil pokopan v cerkvi Sv.Jurija na Oplencu, skupaj s posmrtnimi ostanki njegove žene kraljice Aleksandre, kraljice Marije in Andreja, Petrovega brata.

 2. Anonimno permalink
  11. 12. 2014 08:12

  Število dvignjenih nog kipa konja vojaka in vzrok smrti vojaka, naj bi bilo zgolj naključje oziroma ljudski mit. Število dvignjenih nog namreč ne pove ničesar. Prav temu mitu nasprotuje že primer kipa Rudolfa Maistra v Ljubljani (konj na Kolodvorski ima prvo nogo v zraku, kip pred ministrstvom za obrambo pa vse štiri na tleh). Kako je umrl Rudolf Maister in kje pa je bilo že napisano na tej strani skupaj s fotografijami pogreba.

  Več informacij o minut oziroma zavrnitev te hipoteze lahko preberete na http://petruzzi.wordpress.com/2007/08/01/horse-hooves-and-myths/ in http://www.snopes.com/military/statue.asp, kot tudi še na podobnih straneh in debatah na spletu.

 3. Anonimno permalink
  15. 01. 2015 20:46

  Zanima me ženski del dužine.
  Gospa Milica rojena Jurković, ki je živela v Ameriki kamor je emigrirala. Imela je samo enega sina Milosava Todorović.rojenega 18. 09. 1929 rojen v Srbiji – Beograd?
  kdor pozna preostanek te kraljeve družine naj mi odpiše na Svetlana.kokol@gmail.com

Trackbacks

 1. 1938 Rakek – Razvitje Sokolskega prapora | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: